De gemeente Mill en Sint Hubert gaat – net als alle andere gemeenten in de regio van het Basisteam Maas en Leijgraaf – samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. De gemeenten tekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met het meldpunt (ook wel M genoemd) en ontvangen daarmee via M aanvullende en relevante signalen over criminaliteit en fraude.
Binnen de regio van het Basisteam Maas en Leijgraaf werken gemeenten (Boekel, Cuijk, Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis, Boxmeer en Uden), politie, Belastingdienst en Openbaar Ministerie samen tegen ondermijnende criminaliteit. De samenwerking met M vergroot de informatiepositie van de gemeenten en versterkt de integrale aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Deze vorm van onderwereldcriminaliteit maakt bij haar activiteiten gebruik van diensten uit de zogenaamde bovenwereld. Bij M kunnen mensen opvallende zaken volledig anoniem melden over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen.
Campagne
De samenwerkende gemeenten en het meldpunt M zijn begin december 2020 gestart met een online en offline pr-campagne. Het eerste deel van de campagne was gericht op het vergroten van de naamsbekendheid van MMA; het tweede deel (gestart in januari 2021) op het thema drugscriminaliteit. Burgemeester Antoine Walraven van de gemeente Mill en Sint Hubert is erg blij met de nieuwe samenwerking: “Ook de gemeente Mill en Sint Hubert wil weerbaar zijn en signalen over ondermijnende activiteiten vroegtijdig herkennen en ontvangen. Meld Misdaad Anoniem draagt hieraan nadrukkelijk bij.”
Vangnet
M is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij M komen anonieme meldingen binnen over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Marc Janssen, woordvoerder van M: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”
Bereikbaarheid
M is zeven dagen per week bereikbaar via 0800 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden of via www.gemeente-mill.nl/meldcriminaliteit.