Kim Sanders (1991) uit Well en Susan Stroecken (1992) uit Boxmeer zijn de zorgondernemers van Tour Mill Lijn. Dit is een wooninitiatief voor 8 jongeren met een verstandelijke beperking. Medio februari gaan zij van start in het pand van de voormalige Kameleon aan de Havikstraat in Mill.
Initiatief
“Wij willen onze kinderen graag zelfstandig laten wonen met begeleiding en dat dan ook nog in Mill.” Dat vertelden Gerie Boumans en Marius Verbruggen al eerder aan De Neije Krant. Zij zijn samen met enkele andere ouders van kinderen met een verstandelijke beperking initiatiefnemers van dit woonproject. Gerie: “De gemeente Mill en Sint Hubert organiseerde diverse woonavonden voor jongeren. Daar ben ik ook geweest, maar er waren niet echt projecten waar onze zoon terecht zou kunnen. Vandaar dat ik andere ouders van kinderen met een beperking benaderd heb en gezamenlijk zijn we aan de slag gegaan.” Marius Verbruggen vult aan: “Net als jongeren zonder beperking willen ook onze kinderen kunnen kiezen of ze wel of niet in de eigen omgeving – waar ze geboren en getogen zijn – gaan wonen. En dat is in Mill.”
Locatie
Na een zoektocht viel het oog van de initiatiefgroep op het voormalige pand van basisschool de Kameleon aan de Havikstraat in Mill. In overleg met eigenaar woonmaatschappij Mooiland werd het pand verbouwd en zijn er nu 8 appartementen te vinden met enkele gezamenlijke ruimtes zoals een keuken en een ruimte voor recreatie en gezellig samenzijn. Medio december zal de verbouwing klaar zijn en kunnen de initiatiefnemers zelf aan de slag. Eind februari verwacht men dat de 8 jongeren er zullen wonen.
Zorgondernemers
Kim en Susan zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen bij Tour Mill Lijn. “Wij hebben beide al jaren ervaring met het werken met en begeleiden van jongeren met een verstandelijke beperking,” vertelt Susan. “We zijn nu nog werkzaam bij een zorginstelling en hebben verschillende opleidingen gevolgd om dit werk te kunnen doen.” Kim: “We kennen elkaar al een jaar of 5, we hebben toen samengewerkt op een andere werkplek. In die jaren hebben we het al vaker gehad over dat we samen iets wilden gaan doen. Toen we de oproep zagen dat Tour Mill Lijn op zoek was naar zorgondernemers hebben we direct contact opgenomen.” Het enthousiasme van de ouders van Tour Mill Lijn sprak Kim en Susan enorm aan. “Ons doel is om de bewoners een warm, gezellig en veilig thuis te bieden, waar ruimte is voor ontwikkeling en persoonlijke aandacht.’’ We laten de ouders weer gewoon ouders zijn. Wij nemen met 24-uurs zorg de begeleiding en zorg van hen over.
Praktijk
De bewoners van Tour Mill Lijn hebben ieder hun eigen appartement. Susan: “Daar hebben ze wel ieder een klein keukentje, maar koken en eten doen we in de gezamenlijke keuken. Als ze willen, kunnen ze uiteraard in hun eigen appartement televisie kijken of wat dan ook, maar degenen die liever gezelschap hebben kunnen ook altijd terecht in de gezamenlijke huiskamer om daar bijvoorbeeld samen spelletjes te doen. Overdag gaan ze naar hun werk of dagbesteding. Je moet het zien als een normaal gezin, want we ondernemen ook gezamenlijk uitstapjes en activiteiten buiten de deur.” Als zorgondernemers bieden Kim en Susan er 24-uurs zorg. “Op dit moment hebben we sollicitatiegesprekken om een team samen te stellen om zo ook 24 uur per dag zorg, begeleiding en toezicht aan te bieden.”
Nu al ondernemen Kim en Susan activiteiten met de bewoners. “Er zijn nu 7 bewoners definitief. Het is echt een leuke groep en er is dus nog ruimte voor 1 bewoner.” Om voor deze woonplek in aanmerking te komen is indicatie voor zorg-zwaarte-pakket 4 tot 6 nodig.