Op 12 juni 2019 was het precies 76 jaar geleden dat er in het centrum van Mill, achter het oude gemeentehuis een Engelse bommenwerper neer is gestort. De 7 inzittenden kwamen hierbij om het leven.
Uit een legaat van soldaat van Eil, die tijdens de oorlog in Mill heeft gevochten, bekostigde Stichting Sporen van de oorlog een plaquette. Deze werd in het bijzijn van kinderen en kleinkinderen van de heer van Eil op 12 juni onthuld.
Het was in de nacht van 11 op 12 juni 1943, toen de Engelse bommenwerpers, Düsseldorf als target kregen opgedragen. Niet minder dan 783 Lancaster bommenwerpers werden tijdens deze heldere nacht ingezet om deze klus te klaren. Nadat het hoofdkwartier het doel bekend gemaakt had, begon op ruim 22 vliegbasissen iedereen in een ongelooflijk tempo alles voor te bereiden.
Vliegtuigen aftanken, laden met munitie en bommen, bemanningen briefen, plexiglas schoonmaken, parachutes ophalen en machines controleren. Hierna taxiën op alle vliegvelden de bommenwerpers naar het begin van de startbaan en blijven daar hun beurt afwachten tot het sein van vertrek, zo ongeveer om de minuut, gegeven gaat worden.
Na zich in de lucht verzameld te hebben, zet de luchtvloot koers richting het opgegeven doel. De Pathfinders - vliegtuigen die het doel moeten markeren- zijn al bij het doel aangekomen en gooien hun fakkels uit boven het doel. Zij zorgden er voor dat deze markeringen blijven branden totdat de bommenwerpers het doel naderen. Na het droppen van de bommen keert men weer zo snel mogelijk terug naar de basis.
Vooral de Duitse vliegtuigen op het vliegveld in Venlo, die belast zijn met het neerhalen van geallieerde vliegtuigen in onze regio, zijn vaak zeer succesvol. Toevallig hebben in deze nacht de Duitse nachtjachtvliegers een nieuwe nachtjager in gebruik genomen, de Heinkel He-219 waarvan veel wordt verwacht. Dit toestel wordt gevlogen door de Gruppencommandeur Streib en zijn radioman Fischer. Binnen no time had Streib 5x Pauke, Pauke, Pauke geroepen over zijn radio. Dat wil zeggen dat men doel had getroffen. Twee van de Lancasters komen neer buiten Nederland, en de anderen in Mook, Helmond en Mill.
De in Mill gecrashte Lancaster valt achter het oude gemeentehuis. Wonder boven wonder vallen er onder de plaatselijke bevolking geen slachtoffers. Het toestel valt met de cockpit tussen twee woningen, de vleugels liggen tegen de achterzijde van die woningen en de romp met staart liggen schuin langs een daar staande woning. Een gedeelte van de staart ligt een kilometer verwijderd richting Wanroij in het Molengat.
Alle zeven bemanningsleden hebben hierbij hun leven gegeven en zijn in Uden op het Engelse Militaire kerkhof begraven. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis en de omgekomen militairen, is op 12 juni 2019 achter het gemeentehuis een plaquette onthuld.
Via de Lokale Omroep Mill en de rubriek video op inmill.nl is binnenkort een video van deze onthulling te zien.