Nederland moet duurzaam worden. Dit is een streven van de rijksoverheid, maar het zijn juist de gemeenten die mogelijkheden moeten scheppen voor lokale initiatieven om duurzaamheid vorm te geven.
Veel gemeenten doen dit al, waaronder Mill en Sint Hubert. De gemeente geeft voor diverse projecten ondersteuning aan haar inwoners die hun woning duurzamer en milieuvriendelijker willen maken.
Het energieloket van de gemeente Mill
Energieprojecten kunnen voor particulieren soms lastig te realiseren zijn. Vaak weten inwoners niet wat er allemaal mogelijk is om een woning duurzamer te maken en waar men moet zijn daarvoor. De gemeente Mill heeft daarom met alle Brabantse gemeentes het digitale energieloket Brabantwoontslim.nl opgericht. Bij dit energieloket kunnen alle inwoners van Noord-Brabant hun gemeente selecteren en zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van het verduurzamen van hun woning. Zo krijgen inwoners hier tips over leveranciers van zonnepanelen, welke vormen van isolatie mogelijk zijn en hoe ze groene energieprijzen vergelijken. Want groene energie hoeft niet meer duur te zijn. Met energieprijzen vergelijken kan er gemakkelijk een goedkope, maar volledig groene energieleverancier gevonden worden.
Subsidie voor afkoppelen hemelwaterafvoer
Naast het samenwerkingsproject met andere Brabantse gemeenten, heeft de gemeente Mill ook zelf projecten op touw gezet. Een van de projecten is het afkoppelen van de hemelwaterafvoer. Omdat er door klimaatverandering steeds zwaardere buiten verwachten worden, zal dit een zware belasting vormen op het riool. Het is ook helemaal niet nodig dat de hemelwaterafvoer op het riool aangesloten wordt. Er zijn mogelijkheden genoeg om hemelwater af te laten voeren via de grond, zodat de tuin hiervan kan profiteren. Als er tijdens droge periodes een bui valt, is het ook jammer dat hemelwater naar het riool stroomt, terwijl de tuin zo'n nood aan vocht heeft. De gemeente Mill stimuleert inwoners om hun hemelwaterafvoer van het riool af te koppelen en geeft hiervoor een vaste subsidie per m³.
Duurzaamheidslening voor duurzame woningen
Voor inwoners die hun woning duurzaam willen maken door middel van isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen heeft de gemeente Mill een leningfonds opgericht. Vanuit dit fonds kunnen inwoners een duurzaamheidslening ontvangen van minimaal € 2.500,- en maximaal € 15.000,- Hiermee kunnen inwoners hun woning duurzamer maken. De lening wordt moet worden terugbetaald in 10 of 15 jaar aan hetzelfde fonds, zodat het fonds altijd gevuld blijft voor leningverstrekking aan andere inwoners.
Warmteplan voor de gemeente Mill
Ook de gemeente Mill ontkomt niet aan de plannen van de overheid om Nederland van het gas te halen. De energietransitie is een grote operatie, welke dan ook zorgvuldig moeten worden begeleid. De gemeente is daarom bezig om een warmteplan op te stellen voor iedere wijk. Niemand hoeft bang te zijn, dat hij of zij van de ene op de andere dag van het gas af moet. Juist daarom wordt het warmteplan opgesteld. Zo kunnen inwoners een idee krijgen van wat voor alternatieven er zijn en het tijdsbestek. De verwachting is dat het warmteplan nog voor 2021 gereed is.