Door Elly Meijnders - Op donderdag, 7 november organiseert de Werkgroep Meedoen en Zelfstandig Wonen van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid gemeente Mill en Sint Hubert een informatieavond met de titel “Comfortabel en Veilig Wonen”.
Jan van Goch uit Venray zal in een presentatie uitleggen wat de mogelijkheden zijn om met hulp van woonhuis automatisering, de z.g. Domotica, langer thuis te blijven wonen. Ik had een gesprek met Jan van Goch over deze avond in zijn bedrijf in Venray.
Jan zet koffie voor mij neer en steekt van wal: “Ja Elly, dit is een familiebedrijf en het bestaat nu 30 jaar. Het gaat allemaal zo hard, de tijd vliegt om.
Ik ben zo a-technisch als een konijn. Wat ga je ons allemaal op 7 november vertellen?
Jan lacht naar mij: “De kunst is om zoveel mogelijk op die avond uit de techniek te blijven. Ons credo is dat de techniek in dienst van de mens staat en niet andersom. Voor ons een voortdurende zoektocht daarnaar. Ik ga jullie meenemen in de wereld van de woonhuis automatisering. Ik heb veel gesprekken met mensen die een huis gaan bouwen of verbouwen. Ja meestal hier, want dadelijk laat ik je een voorbeeld huis zien”.
Waarom moeten mensen op 7 november naar jouw presentatie komen luisteren?
“Het is goed om je te laten informeren en bij de tijd te blijven. Mondiaal is er het een en ander aan de hand. De veranderingen in onze maatschappij gaan heel hard, zowel op technisch als op sociaal maatschappelijk gebied. Ik merk dat men er zich niet genoeg van bewust is dat je niet zomaar meer in een zorgwoning kan stappen als het niet meer gaat. Als je tussen de 40 en 60 jaar bent moet je al gaan nadenken hoe je later wilt wonen en daar maatregelen voor treffen. Het is net als met je pensioen of je testament, je moet niet gaan nadenken als je er vlak voor staat, maar veel tijdiger. En de kans is klein dat je tegelijk samen van de aardbol verdwijnt, dus sta er bij stil dat je alleen achter kunt blijven”, zegt Jan met nadruk.
Noem eens wat voorbeelden van zo’n woonhuis automatisering, Jan?
Jan knikt naar mij: “Ik laat je het dadelijk allemaal zien. Met de dag/nacht schakelaar kun je alles in huis aan- of uitschakelen. Maar bij de deur kun je ook een uit/thuis schakelaar hebben. En dan heb je sociale alarmering met een zendertje. Dat noemen wij eiland automatisering. Daar is niks mis mee, maar in zo’n Domotica omgeving kun je die stukjes eiland automatisering allemaal bij elkaar brengen. Dat is makkelijker. Let wel, het is bij iedereen altijd maatwerk, er is geen universele oplossing voor je huis. Daarom komen de mensen ook veel hier. Als ik de kans krijg ga ik altijd met de eindgebruikers, dus de bewoners in gesprek. Normaliter bepalen de bouwers waar jij je t.v. wilt zetten en je lichtpunten aansluit. Maar ik probeer mensen mee te nemen naar hun toekomst. Gezinssituaties wijzigen in de loop van jaren en je gaat dan ook anders om met je huis en je installaties. Dat is eigenlijk ons “levensloopbestendig verhaal”, besluit Jan.
Wij gaan naar het voorbeeldhuis en via zijn mobiele telefoon bedient Jan allerlei programma’s en functies in de verschillende kamers van het huis. Dat kan trouwens ook met een overzichtelijk paneel aan de muur. Hij laat niet alleen de maatregelen zien bij brandalarm, maar doet ook gewoon de gordijnen open en dicht en lichten aan en uit, als je dat zelf niet meer kunt. De veiligheid in en om het bed en in de badkamer wordt uiteraard ook niet vergeten. Heel interessant allemaal en mooi om te zien.
Donderdag 7 november vanaf 19.30 uur in Myllesweerd. Toegang gratis.