Vanaf 1 januari 2022 is de nieuwe gemeente Land van Cuijk een feit. 33 sterke kernen, samen 1 nieuwe gemeente. Waar staan deze kernen voor? Waar zijn ze trots op en wat zou misschien beter kunnen? Waar willen ze samen met de nieuwe gemeente aan gaan bouwen? En hoe dan?
Daar denken inwoners zelf over na. Iedere kern heeft hiervoor een eigen Bouwteam met daarin zo’n 6 tot 16 inwoners. De wijk- en/of dorpsraden hebben de bouwteams samengesteld.
Trudy Peters heeft de schep opgepakt als deelnemer van het bouwteam Mill.
Het bouwteam Mill bestaat uit 15 betrokken inwoners. Hoe zijn jullie als dorpsraad tot dit team gekomen?
“Het bouwteam als mooie afspiegeling van ons dorp, dat was ons uitgangspunt! We hebben immers de opdracht om ‘Mill op de kaart’ te zetten dan moet je een brede blik hebben, moet je helemaal up-to-date zijn. In ons bouwteam zit dan ook ‘vanalles wat’; studenten, senioren, ondernemers, mensen uit de zorg, het verenigingsleven. Gelukkig was er genoeg animo, veel mensen waren bereid om mee te denken. Uiteindelijk hebben we gekozen voor dorpsgenoten die betrokken en actief zijn maar niet altijd vooraan staan. Dat gaf een frisse kijk. Er kwamen echt verrassende dingen uit.”
Noem eens een voorbeeld?
Om te beginnen kenden we elkaar niet. Dat was in het begin een beetje wennen maar bracht uiteindelijke mooie inzichten naar voren. Juist omdat we allemaal nieuw waren, gingen we de dingen niet voor elkaar invullen. Verrassend vond ik bijvoorbeeld de input van onze jongste deelnemers. Zij gaven aan dat er voor de leeftijd 13 tot 23 jaar weinig werd georganiseerd, terwijl ik juist dacht dat er voor de jeugd verschrikkelijk veel te doen was. Maar dus blijkbaar net wat minder voor deze leeftijdscategorie. Ook gaven zij aan hoe belangrijk ‘gezelligheid en reuring’ is voor jongeren. Dat er terrasjes zijn in het centrum, dat het leeft en bruist. Dat laatste vonden we overigens allemaal erg belangrijk.”
Tijdens de sessies van de bouwteams benoemen jullie een aantal focuspunten. Is de aantrekkelijkheid van het centrum daar dus één van?
Jazeker, daar kwamen we allemaal op uit. Niet alleen voor inwoners, ook voor de bezoekers aan Mill is dit een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast hebben we als focuspunt de woningbouw voor starters genoemd. Veel jongeren willen wel in Mill blijven wonen maar kunnen geen woning vinden. Dat zouden we graag anders zien. Ons derde focuspunt is het behoud van de sociale cohesie. Er wordt in Mill ontzettend veel georganiseerd en er is een enorm rijk verenigingsleven met veel vrijwilligers Daar moeten we echt zuinig op zijn en mogelijk blijven maken, ook naar de toekomst toe.”
Zit het werk van het Bouwteam er op, nu jullie verslag klaar is?
Nee, zeker niet. We hebben onder begeleiding van de gemeente in een aantal enthousiaste sessies goed met elkaar stilgestaan bij de sterkten, zwakten en kansen voor ons dorp. Ook hebben we zelf als Bouwteam nog een keer vergaderd en hebben we ons netwerk geraadpleegd. We hebben dus goed nagedacht over wat er nu ligt maar willen voor ‘die brede blik’ ook nog andere dorpsgenoten de kans geven om op onze input te reageren. Zo zijn we samen verantwoordelijk hoe wij Mill overdragen aan de nieuwe gemeente. Reageren kan binnenkort via het platform www.onslandvancuijk.nl en via de Facebookpagina van onze dorpsraad.
Als je de andere inwoners van de nieuwe gemeente Land van Cuijk nog iets ‘typisch Mills’ zou mogen vertellen. Wat is dat dan?
Dat we als Millenaren onterecht soms te bescheiden zijn over ons dorp. We wonen midden in de natuur met prachtige wandel- en fietsroutes, landgoederen, kastelen en hebben boeiende cultuur in de vorm van een kunstroute en onze Sporen van de Oorlog. Daarnaast hebben we alle voorzieningen in het centrum, onderwijs op verschillende niveaus en wordt er ontzettend veel georganiseerd. Kom dus gerust eens op bezoek!