Misschien vraagt u zich af of uw auto nou wel echt seizoensonderhoud nodig heeft. Voor de een is auto-onderhoud een hobby, de ander beschouwt het als een noodzakelijk kwaad.
Het wisselende weer heeft een effect op de auto en kan slijtage veroorzaken, ook wanneer hij niet rijdt. Door in te spelen op het jaargetijde bij het onderhoud houdt u voeling met de wagen en verzekert u zich van een optimaal functioneren en verhoogde veiligheid. Weliswaar wordt ons klimaat niet door extremen geplaagd. We hebben wel met wisselvalligheid te maken. Daarom is het verstandig, overal op voorbereid te zijn.
Het koude jaargetijde
Winter herbergt zijn eigen risico voor autobestuurders. U bent uiteraard op de hoogte van het belang van het wisselen van de banden om veilig te rijden wanneer de temperatuur onder een bepaald peil valt. U heeft mogelijk te maken met sneeuw, ijzel en regen. Winterbanden bieden in dergelijke omstandigheden een betere grip op de weg. Maar u dient tevens op andere zaken te letten.
De accu kan in koud weer sneller leeglopen. Een zwakke batterij in de zomer betekent mogelijk een lege batterij in de winter. Een routinematige inspectie van de accu is sowieso aanbevelenswaard.
De temperatuur beïnvloedt de viscositeit van de motorolie. Bij koude temperaturen is de vloeistof dikker en vloeit hij trager door het systeem, hetgeen startproblemen kan geven. Hij mag daarentegen ook niet te dun zijn en moet zich aan de onderdelen kunnen hechten. Vroeger moest de viscositeit erg in de gaten worden gehouden en de olie net zoals seizoenbanden worden vervangen. Dat kan nog steeds het geval zijn bij een oldtimer, zeker wanneer je er mee naar de poolcirkel wilt. Echter, een modern multigrade product, bijvoorbeeld motorolie 10w40 is geschikt voor het hele jaar, zeker op onze breedtegraad. Laat bij olieverversing in de winter de motor 5 minuten draaien, zodat de in de auto aanwezige olie dunner wordt en sneller eruit loopt.
Het warme jaargetijde
In de zomer kunnen zich extreme temperaturen voordoen. Het koelsysteem wordt zwaar op de proef gesteld. Check daarom het peil van de koelvloeistof en het functioneren van de waterpomp, zeker vóór aanvang van een lange zomerse vakantierit. Ook is het omwille van het comfort tijdens het rijden verstandig om de airco op een deugdelijke werking te controleren. De juiste set banden is in de zomer net zo belangrijk als in de winter. Let ook op de correcte bandenspanning, aangezien lucht bij warmte uitzet.
Een zomercheck van de accu is ook geen overbodige luxe. Zomerhitte versnelt het vloeistofverlies van het onderdeel, hetgeen oxidatie van accucomponenten in de hand werkt. Het laatste dat u wilt, is stranden aan de Route du Soleil vanwege een defecte accu.
Heet weer heeft niet enkel weerslag op het koelvloeistofpeil; alle vloeistoffen worden erdoor beïnvloed. Vergeet daarom niet de versnellingsbakolie, stuurbekrachtigingsvloeistof en het wiswater te checken.
Voorjaar
In de lente - het favoriete seizoen van velen - hebben we te maken met een allegaartje van weersomstandigheden en het kan ook erg nat zijn. Het is dan ook het goede moment om de conditie van de ruitenwissers te checken, die het ongetwijfeld erg zwaar hebben gehad in de winter. Check in het kader van de routinematige lentebeurt ook de bougies en de koplampen om u er van te vergewissen dat ze het koude seizoen goed hebben doorstaan.
Najaar
Het vallen van de bladeren maakt de weg glibberig. Daarom kan het geen kwaad te checken of het bandenprofiel daar tegen opgewassen is. Aangezien het eerder donker wordt, moet de verlichting vroeger aan. Vergewist u zich er daarom van dat alle lampen werken. Zijn de ruitenwisserrubbers nog wel in goede staat voor het veranderende weer? Ook van de andere rubberen afdichtingen wordt meer gevergd. Hun goede conditie voorkomt lekkage. In het najaar bent u ook dankbaar voor een goed functionerende airco om de beslagen ruiten weer snel helder te maken.
Elke seizoenswisseling is een geschikt moment om u af te vragen of de auto er klaar voor is. Zo houdt u hem langer in goede conditie en bent u veilig onderweg.
Informatie over het verversen van motorolie afkomstig van unitedconsumers.com.