Zorgboerderij De Horst aan de Krommedijk in Mill biedt al sinds 2006 dagbesteding voor oudere mensen met dementie en niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Later werd hun aanbod uitgebreid voor jongere mensen tussen de 20 en 67 jaar oud in de vorm van een unieke plek, genaamd Millsveld.

In totaal genieten elke week zo’n 85 cliënten van een dagje op de prachtig gelegen boerderij.

In de grote werkplaats van Millsveld staan werkbanken en kan men gebruik maken van allerlei soorten gereedschap voor o.a. houtbewerking en fietsreparatie. In een kleine kraampje worden met trots leuke werkstukken te koop aangeboden. 

Soms werken ze samen met andere instanties. Zo is de beweegtuin in het landschapspark in samenwerking met Proludic gerealiseerd. Regelmatig komen er ook  verzoeken binnen van particulieren om iets te maken. 

De werkplaats is zonovergoten en samen met de gezellige aankleding zorgen zij voor een gemoedelijke sfeer, waarin iedereen zich thuis voelt. Er is een soort van “herenkant” en “dameskant”. De dames maken graag kaarten. Iedereen doet wat ie wil en wat ie kan. Mensen voelen zich ondanks hun ziekte weer nuttig, het geeft hun dag structuur en ze genieten van de sociale contacten. 

Er zijn 8 personeelsleden werkzaam en zij worden ondersteund door ongeveer 30 vrijwilligers. Zij begeleiden de cliënten bij de werkzaamheden, kijken samen met hen wat de wensen zijn en bieden een luisterend oor. Gewoon al samen een praatje maken en genieten van het prachtige uitzicht over de weilanden zijn van wezenlijk belang en dragen bij aan het welbevinden van de mensen. Het gaat er tenslotte om, dat iedereen een fijne dag heeft en met een tevreden gevoel naar huis gaat.

Op zorgboerderij De Horst leven de oudere cliënten helemaal op door de zorg voor de dieren. De kippen voeren, de geiten en de konijnen verzorgen, een wandelingetje maken met de alpaca’s, de dwergpapegaaien te eten geven en zorg dragen voor de ezel zijn het bewijs van hoe mooi de relatie tussen mens en dier kan zijn en hoe helend dit kan werken. In de tunnelkas zijn diverse stekjes verpot en buiten groeien de ui, de sla en de aardbeien. 

Bij Millsveld in de werkplaats worden in een broedmachine de eieren uitgebroed en menigeen gaat elke dag even controleren hoe de stand van zaken is. Ze kunnen niet wachten tot de kuikentjes geboren gaan worden.

Buiten zijn er volop mogelijkheden om op ieders eigen manier en tempo weer actief te kunnen zijn, maar ook om tot rust te komen tijdens een wandelingetje over het mooie paadje met bankjes en een prachtig insectenhotel.

Overal heerst een gemoedelijke sfeer, vooral in de huiselijk ingerichte zitkamer met comfortabele fauteuils, de Brabants bonte tafelkleedjes en het handdoekenrekje met het welbekende kleedje ervoor. De televisie staat bijna nooit aan, want kaarten, samen een spelletje spelen en een gezellig praatje maken is al zoveel waard.

Samen de verjaardagen vieren, met de feestmuts op, heerlijk onder het afdak met een kopje koffie of thee en vlaai, lekker in het voorjaarszonnetje. Als de jarige job naar huis gaat, zegt hij: ”Er staat nog gebak in de koelkast voor wie nog niet gehad heeft”. Je laat alleen gebak achter in de koelkast, als je je er thuis voelt.  

Onlangs is er een beweegtuin aangelegd met gloednieuwe apparaten om de cliënten te stimuleren om meer te bewegen, soms onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ook wordt er hard gewerkt aan een ruime hal, waar het grotere werk verricht kan worden, bijvoorbeeld het restaureren van een tafel.

En nog veel meer gebeurt er achter de schermen, maar bovenal is er aandacht voor de mens. De mens, die wat meer zorg behoeft. En aandacht voor diens familie, die als de cliënt eenmaal met het taxibusje thuis gebracht is die zorg weer overneemt. 

Zorgen is ontzorgen.