Er gebeuren ieder jaar veel ongelukken in Nederland. Naast de vele ongelukken in het verkeer raken meer dan 200.000 mensen gewond op het werk. Daarnaast zijn circa 150.000 mensen per jaar slachtoffer van een hondenbeet.
Raakt iemand gewond als gevolg van een ongeluk, dan kan deze persoon soms aanspraak op schadevergoeding maken. Namelijk als de tegenpartij schuld aan de aanrijding heeft. Onderdeel van deze schadevergoeding zijn ook de kosten van een letselschade advocaat. Dit is opgenomen in de wet. Op grond van artikel 6:96 BW maken de kosten voor het verhalen van schade namelijk onderdeel uit van de schadevergoeding. Dit betekent feitelijk dus dat u kosteloos een letselschade advocaat in kunt schakelen. Met dit systeem in Nederland uniek in de wereld!
Wat kan ik zelf doen bij een ongeluk?
Uiteraard doet een letselschade advocaat veel voor u. Maar een letselschade advocaat in Amsterdam heeft wel informatie nodig als u als fietser in Amsterdam aangereden bent. Met andere woorden, u kunt zelf ook veel doen als u een ongeluk is overkomen.
Stel er is u een fietsongeluk in Amsterdam overkomen. U bent aangereden omdat een auto u geen voorrang gaf en aan dit verkeersongeluk heeft u letselschade overgehouden. Omdat u letselschade claimt, dient u aan te tonen dat de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding. Daarom is het belangrijk dat u een schade aanrijdingsformulier invult. Hierop kunt u namelijk belangrijke informatie invullen zoals de naam van partijen, de verzekeringsgegevens en de toedracht van de aanrijding. Een door beide partijen ondertekend schadeformulier wordt door de rechter zelfs begrepen als een dwingend bewijsmiddel. Dit houdt in dat de inhoud hiervan vast staat tussen partijen.
Soms ontstaat er discussie over de toedracht van het ongeluk. Of de tegenpartij weigert het schadeformulier in te vullen. In deze situatie is het van belang dat er getuigen van het ongeluk benaderd worden. Vraagt u daarom altijd getuigen om een getuigenverklaring. U weet dan zeker dat u de toedracht van het ongeluk kunt bewijzen.
Ontstaat er discussie over de toedracht van het ongeluk en weigert de tegenpartij het schade aanrijdingsformulier in te vullen? Belt u dan ter plaatse de politie. Deze kunnen een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk doen en stellen hiervan een proces verbaal op. Deze kan uw letselschade jurist voor u opvragen.
Wat doet een letselschade advocaat voor mij?
Een letselschade advocaat helpt u bij het verkrijgen van een letselschade vergoeding. Indien nodig zal hij of zij eerst een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk doen. Want in beginsel heeft u alleen recht op schadevergoeding als de tegenpartij aansprakelijk is. Dit is alleen anders als u een schade inzittenden verzekering heeft of indien u als fietser aangereden bent.
Staat vast wat er gebeurd is en heeft de tegenpartij een fout gemaakt, dan stelt de letselschade advocaat een aansprakelijkstelling op. Hierin staat een beschrijving van het schade incident en de gevolgen die het ongeluk voor u hebben. Daarnaast staat er in de aansprakelijkstelling een opsomming van de schadeposten. Bijvoorbeeld inkomensschade, medische kosten en reiskosten.
Wordt op basis van de aansprakelijkstelling de aansprakelijkheid erkend, dan maakt de letselschade advocaat een schadestaat op. Hierop staan alle schadeposten die het gevolg zijn van het ongeluk. Deze schadestaat is de basis voor de onderhandelingen met de verzekeraar over de hoogte van de schadevergoeding.
Uiteindelijke zal de letselschade advocaat voor u onderhandelen met de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekeraar over de hoogte van uw schadevergoeding. Vaak komen partijen er na onderhandeling onderling uit en wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld waarin de uitkomsten van de onderhandelingen staan. Lukt het niet om er samen uit te komen, dan zal de letselschade advocaat een dagvaarding opstellen en de rechter vragen de schadevergoeding vast te stellen.
Een letselschade advocaat doet dus veel voor u, maar u kunt zelf ook veel doen om ervoor te zorgen dat uw letselschade vergoed wordt.