Het aantal ongelukken in het verkeer is weer toegenomen het afgelopen jaar. Diverse gemeentes nemen maatregelen, zoals de gemeente Amsterdam. Hier mogen auto’s op de meeste wegen nog maar 30 kilometer per uur rijden. Ook Utrecht speelt met dit idee. Dit allemaal om de verkeersveiligheid te verbeteren.
Bent u aangereden, dan kunt u aanspraak maken op een letselschade vergoeding. Maar dit klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Want letselschade verhalen is specialistenwerk. Gelukkig staat in het Burgerlijk Wetboek dat de kosten van een letselschade advocaat onderdeel uitmaken van de schade. Met andere woorden, u kunt kosteloos aanspraak maken op de hulp van een letselschade advocaat. Bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Den Haag als u in deze stad aangereden bent.
Wat kan ik zelf doen na een aanrijding?
Een letselschade advocaat kan u helpen bij het verhalen van letselschade. Maar een letselschade advocaat in Eindhoven heeft wel informatie van uw nodig om de letselschade claim in te kunnen dienen bij de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering.
Bent u aangereden, dan is het belangrijkste wat u zelf kunt doen het invullen van een Europees schadeformulier. Hierop kunt u namelijk belangrijke informatie kwijt:
- De gegevens van partijen
- Verzekeringsgegevens
- Een beschrijving van de toedracht van de aanrijding
- Namen en contactgegevens van eventuele getuigen van de aanrijding
- De klachten en beperkingen die u aan het verkeersongeluk over heeft gehouden.
Vaak denken mensen dat het invullen van een schadeformulier alleen hoeft bij een auto ongeluk. Dit is echter niet correct. U kunt een schadeformulier ook invullen bij een aanrijding tussen een fietser en een auto en zelfs bij een aanrijding tussen 2 fietsers.
Naast het invullen van een schadeformulier is het van belang dat u namen en contactgegevens van getuigen noteert. Er kan namelijk discussie over de toedracht van een ongeluk ontstaan. Met een getuigenverklaring kunt u de toedracht vaak bewijzen.
Wat doet een letselschade advocaat?
Heeft u een ingevuld en door beide partijen ondertekend schadeformulier in uw bezit? Dan kan de letselschade advocaat voor u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit gebeurt schriftelijk door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie, zoals de exacte toedracht van het verkeersongeluk, de schade die u door de aanrijding lijdt en de aansprakelijkstelling zelf. Daarnaast wordt in de aansprakelijkstelling de verjaring van de aansprakelijkheid gestuit en wordt er vaak een voorschot op uw letselschade vergoeding geclaimd.
Is de aansprakelijkheid erkend? Dan regelt de letselschade advocaat dat de schade vergoed wordt. Maar de kans is aanwezig dat er discussie ontstaat. Bijvoorbeeld over het causaal verband tussen het ongeluk en uw letselschade of met betrekking tot de hoogte van de schadevergoeding. Ook hier ondersteunt uw letselschade advocaat u in.
Komen partijen er echt niet uit, dan kan de letselschade advocaat ook een gerechtelijke procedure starten tegen de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering. Dit gebeurt bij de rechtbank.
Een letselschade advocaat helpt u dus bij het verhalen van uw letselschade. Maar zonder uw hulp kan hij u niet volledig bijstaan. U en uw letselschade advocaat werken dan ook samen voor het verhalen van uw letselschade.