Op meerdere plekken in de gemeente Land van Cuijk zijn er groepen inwoners die zich in hun directe omgeving verenigen om tot duurzame oplossingen te komen. Dit noem je energie-coöperaties.
De gemeente Land van Cuijk heeft nu een verbreding van de subsidie om zo’n coöperatie op te zetten. Daarmee kunnen groepen inwoners verkennen of een bepaald duurzaam initiatief haalbaar en rendabel is. Dat moet de drempel verlagen om lokale duurzaamheid te stimuleren.
In Overloon hebben betrokken inwoners gezamenlijk het oorlogsmuseum en het buurthuis van zonnepanelen voorzien. De deelnemers delen in de opbrengst. En in Westerbeek hebben inwoners samen zonnepanelen op het dak van een grote stal gelegd, en delen eveneens in de groene stroom. Ook in Cuijk, Boxmeer, Maashees en Sambeek zijn dergelijke groepen gestart.
Groepen inwoners ondersteunen
Met de aangepaste subsidie wil de gemeente meer groepen inwoners ondersteunen om ‘hun’ project te verkennen. Voor het oprichten van een energie coöperatie moet je bijvoorbeeld kosten maken omdat het bij een notaris beschreven moet worden. Of het kan noodzakelijk zijn om eerst verkennend onderzoek te doen of een berekening te laten uitvoeren om te bekijken of een plan überhaupt haalbaar is. De kosten voor zo’n haalbaarheidsstudie kunnen ook voldaan worden uit deze subsidie.
Lokale duurzame projecten versnellen
Met de subsidie wil de gemeente Land van Cuijk lokale duurzame projecten versnellen. Dat kan voor uiteenlopende projecten zijn, bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing, het duurzaam opwekken van energie, het afkoppelen van woningen van aardgas (warmtetransitie), klimaatbestendige inrichting van een gebied, duurzaam vervoer en het versnellen van de circulaire economie.
Subsidie aanvragen?
De subsidie bedraagt maximaal € 7.500,-. Dit kan besteed worden aan zowel de oprichting van een energie coöperatie als aan de voorbereiding van een lokaal duurzaam project. Ga voor het aanvragen naar www.gemeentelandvancuijk.nl/subsidie-energiecooperaties.
Land van Cuijk verduurzaamt
Het klimaat verandert. Daar kunnen we niet omheen. Om te zorgen dat het Land van Cuijk een
fijne plek blijft om te wonen en te leven moeten we nu dingen anders doen. Dat vraagt wat van iedereen. De gemeente werkt er hard aan om dit voor iedereen mogelijk te maken. Maar ook inwoners, bedrijven en organisaties moeten zelf dingen veranderen. Door bijvoorbeeld je huis en tuin te verduurzamen ben je beter voorbereid op hitte of juist regenoverlast. En met de juiste maatregelen bespaar je flink op je energierekening en vergroot je je wooncomfort. Bedrijven kunnen vaak op grotere schaal het verschil maken. Zo streven we er naar dat Land van Cuijk in 2045 klimaatneutraal is.
Samen werken we aan een duurzaam Land van Cuijk.