Smaakeducatielessen zijn van een groot belang voor onze toekomst.

Al 10 jaar is het Smaakcentrum de plek in het Land van Cuijk en Noord-Limburg waar iedereen van 0 tot 18 jaar voedseleducatie kan volgen. Zo komen kinderen via het Smaakcentrum op een positieve en speelse manier met alle facetten van gezonde voeding in aanraking.

Meer dan een decennium geleden had grondlegger van het Smaakcentrum Martien Bos een droom; kinderen alles leren over gezonde voeding. Niet alleen met de neuzen in de boeken, maar daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken en samen aan de slag in de keuken. Met hulp van meedenkers en -doeners is toentertijd een stichting opgericht en werd de droom omgevormd tot een uitvoerbaar plan. Dankzij de volharding van Martien en met de hulp van de vrijwilligers die zich aansloten, is de droom al jaren werkelijkheid geworden. 

Het missie van Stichting Smaakcentrum is op een positieve manier voedingseducatie verzorgen zodat alle inwoners van het Land van Cuijk en Noord-Limburg gezonder kunnen leven. Voedingseducatie is essentieel om te komen tot een gezonde leefstijl. Met de doorlopende leerlijn investeert het Smaakcentrum samen met de inwoners en andere organisaties in de regio in preventieve gezondheidszorg. We leren onze kinderen over gezonde voeding voor jezelf én voor de aarde, zodat de jeugd zelf die gezonde en duurzame voedselkeuzes kunnen maken.

Doorlopende leerlijn

In de eerste jaren van het Smaakcentrum is het lesprogramma vooral gericht geweest op kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen in de gemeenten Land van Cuijk, Mook & Middelaar en Gennep. Zesmaal volgen zij de Smaakeducatielessen binnen één van de vier Smaakcentra in het Land van Cuijk en Noord-Limburg. In de volledig ingerichte leskeukens wordt er gekookt en in de theorielokalen wordt op een interactieve manier verstandige keuzes uitgelegd. Zo maken kinderen op een leuke manier kennis met koken, gezond eten en de oorsprong en invloed van voeding.  

In de loop der jaren is de visie en de werkwijze binnen de Smaakcentrum verder ontwikkeld en zijn we tot een doorlopende leerlijn gekomen. Met de workshops Voeding & de 1ste 1000 dagen van een kind geeft het Smaakcentrum (aanstaande) ouders van kinderen tot 2 jaar inzicht hoe voeding de smaak en beleving van hun kind kan beïnvloeden. In samenwerking met onze partner Klasseboeren Land van Cuijk stimuleren wij het bezoek van groep 3 t/m 6 van de basisschool om bij de boeren te ontdekken waar ons voedsel vandaan komt. Naast het programma voor basisscholen geeft het Smaakcentrum ook Smaakcolleges op het voortgezet onderwijs, waarbij binnen het interessegebied van de puber, hun favoriete fastfoodproduct wordt ontleed en twee bedrijven in de voedselketen worden bezocht. 

Bedankt!

Het Smaakcentrum kan haar mooie missie uitvoeren vanwege de bijdragen vanuit de gemeenten, de partners en de Smaakambassadeurs. Dankzij de enorme steun van de lokale supermarkten kunnen de praktijklessen gegeven worden. Maar het Smaakcentrum kan gewoonweg niet bestaan zonder haar familie – de 120 vrijwilligers. Om deze vrijwilligers te bedanken, samen met de vertegenwoordigers van de gemeenten, sociaal ondernemende partners en de Smaakambassadeurs, komen ze op maandag 2 september allemaal samen in Linden, op het eerste Smaakcentrum, om samen het 10-jarige bestaan te vieren. 

Meer weten over het Smaakcentrum?

Kijk op onze website www.smaakcentrum.nl.