Doorkomst Engelsen in Escharen. (Foto: Esters Heem)

Momenteel legt de redactie van de Historische Kring Land van Cuijk de laatste hand aan haar tijdschrift Merlet. Een verzameling verhalen over de oorlog in onze streek komt eind september uit. Geïnteresseerden in geschiedenis kunnen zich verheugen op een dubbel zo dikke editie, die inspeelt op de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog, 80 jaar geleden.

De Historische Kring Land van Cuijk is de vereniging voor liefhebbers van geschiedenis in de regio. Die leden ontvangen o.a. vier keer per jaar het tijdschrift Merlet. Vol verhalen over wat er vroeger gebeurde in onze streek. “Maar nu komt er écht iets bijzonders aan,” aldus de vereniging.

In september verschijnt een speciaal tijdschrift over de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog. Dubbel zo dik als normaal. In samenwerking met verschillende heemkundekringen, musea en lokale schrijvers. Hoofdredacteur Stef Coenen: “Dankzij al die lokale bijdragen zorgen we voor verhalen uit de hele regio. Overal in onze gemeente zijn interessante gebeurtenissen voorgevallen.” 

Samen biedt het een mooi overzicht van wat er in de spannende septemberdagen is gebeurd. In de Merlet vinden we onder andere een verslag van het Klooster van Sint Agatha uit die tijd, ooggetuigenverslagen uit Cuijk, verhalen over het frontgebied in Boxmeer, de bevrijding van Grave en Escharen, een ongeluk in Oeffelt, de strijd in Sint Anthonis, Ledeacker, Wanroij en Oeffelt en de gevallen soldaten in Overloon. 

Belangstellenden kunnen zich nog een week als lid inschrijven bij de vereniging Historische Kring Land van Cuijk voordat Merlet bij de leden op hun deurmat valt. Dat is mogelijk via hun website www.historischekringlandvancuijk.nl/lidmaatschap.