Hans van Gemert Banden in Cuijk is al jaren een begrip voor alles wat met banden te maken heeft: van velgen, balanceren en uitlijnen tot onderhoud, reparaties en Apk-keuringen. Nu, na 47 jaar in de autobranche, nemen Hans en zijn vrouw Joke afscheid en gaan zij met pensioen.

Op zaterdag 21 september is er van 14.00 uur tot 16.00 uur bij hun bedrijf aan de Grotestraat 61a in Cuijk een officiële afscheidsreceptie.

Van schilder naar bandenspecialist

Hans begon ooit als schilder, maar na zijn militaire dienst als Technisch Specialist vond hij zijn passie in de bandenwereld. Hij begon bij Jan Evers Banden in Cuijk, waar hij “slechts tijdelijk” dacht te blijven. "Maar ik verloor mijn hart aan de bandenwereld en ben nooit meer weggegaan,” vertelt Hans. 

Ook Joke, oorspronkelijk uit Utrecht, had een andere start. Ze werkte jarenlang in de gezondheidszorg voordat ze Hans ontmoette. Samen kregen ze twee kinderen, Luc en Jori.

Een eigen bedrijf

In 1994 namen Hans en Joke het bedrijf van Jan Evers over en verhuisden naar de Grotestraat in Cuijk. Ze runden de zaak met hart en ziel en breidden hun diensten steeds verder uit. “Als kleine ondernemer doe je veel zelf,” zegt Joke. Toen ze ook een tweede vestiging in Mill openden, werd het te veel om haar werk in de zorg te blijven combineren met het bedrijf. Ze besloot zich volledig op de zaak te richten en startte Pitstop Glasschade als nieuwe tak binnen het bedrijf.

Een sterk team

Joke en Hans vormden een perfect team: Hans was de man van de praktijk, Joke de denker. Deze balans was de sleutel tot hun succes. Hans bleef zich voortdurend ontwikkelen en behaalde zelfs op zijn veertigste nog zijn monteursdiploma om Apk-keuringen te mogen doen.

Wat hem het meeste plezier gaf in zijn werk? “De technologische ontwikkelingen in de autobranche, zoals elektrische auto’s, en het oplossen van complexe problemen met het team,” vertelt Hans. “Dat voelde altijd als het oplossen van een moeilijke puzzel.”

Uitdagingen en successen

Het ondernemerschap bracht ook uitdagingen met zich mee. In 2010 werd Hans getroffen door twee hersenbloedingen, en hun bedrijf werd geraakt door de economische crisis. Tot overmaat van ramp werd er ook nog meerdere keren ingebroken. “We stonden op het randje van faillissement, maar hebben nooit opgegeven,” vertelt het stel. “Uiteindelijk hebben we onze beste jaren ooit beleefd.”

De toekomst van het bedrijf

Op 1 augustus 2023 droegen Hans en Joke hun levenswerk over aan Eric Derks, een trouwe klant en eigenaar van BGM. Ze hebben er alle vertrouwen in dat hij het bedrijf in dezelfde geest voortzet. 

En nu? “Nu hebben we eindelijk tijd om te reizen, onze sociale contacten te versterken en te genieten van de Bed & Breakfast die we hebben gebouwd,” zegt Joke. “Maar stilzitten doen we niet. We kijken uit naar nieuwe hobby’s en genieten volop van onze kinderen.”

Afscheid

Het afscheid van hun klanten heeft diepe indruk gemaakt. “Op onze laatste werkdag werden we verrast met flessen Bacardi, chocolade en lieve kaarten,” zegt Hans. Op 21 september volgt nog een officiële afscheidsreceptie. “We hebben dit altijd met liefde gedaan, dankzij geweldige klanten, een fantastisch team en natuurlijk Joke.” Na bijna een halve eeuw is het tijd voor Hans en Joke om van hun welverdiende rust te genieten.