De gemeenteraad van Land van Cuijk heeft unaniem besloten dat oud papier vanaf 2026 elke vier weken aan huis wordt ingezameld. Inwoners krijgen daar een rolcontainer voor. Dat betekent dat inwoners hun oud papier vanaf dan niet meer naar gezamenlijke inzamelpunten hoeven te brengen.

Nu wordt oud papier nog bij centrale locaties ingezameld, bijvoorbeeld bij een aantal verenigingen. Het contract met de huidige inzamelaar loopt nog tot eind 2025. Voor de volgende periode bleek geen inzamelaar beschikbaar die nog met door verenigingen beheerde inzamelpunten wilde werken, een ontwikkeling die we ook landelijk zien. Dat maakt het voortzetten van de huidige inzamelmethode niet langer mogelijk. Vóór 2022 werd in een aantal plaatsen het papier opgehaald door verenigingen. Daar ging een streep door omdat de ophaalbedrijven vanwege de veiligheid geen vrijwilligers meer op de wagens wilden.

Enquête

Uit een in oktober 2023 gehouden inwonerpeiling bleek dat een meerderheid van de inwoners die meededen, er de voorkeur aan geeft dat papier aan huis ingezameld wordt. Dit sluit aan op de wens van de gemeente om het scheiden van papier zo eenvoudig mogelijk te maken.

Ook voor ouderen en minder validen biedt de inzameling van oud papier aan huis een uitkomst, bleek uit het onderzoek. Telkens oud papier naar een inzamelpunt moeten brengen, is voor hen niet altijd mogelijk. Hetzelfde geldt voor inwoners die bijvoorbeeld geen auto hebben. 

Wethouder David Sölez: “Het is een heel goed teken dat de raad unaniem voor dit plan heeft gestemd. Het is voor iedereen eenvoudiger en we weten ook dat papier dan nog beter gescheiden wordt. Het levert ook geen extra kosten op voor gemeente of inwoners. Ik kan niet genoeg benadrukken dat we altijd heel tevreden waren over de samenwerking en de inzet van de verenigingen die hierbij betrokken waren. Maar op die manier inzamelen was vanaf 2026 geen optie meer omdat er geen inzamelaars meer zijn die dit nog willen doen”.

Mini-milieustraten

Het wegbrengen van het papier naar mini-milieustraten blijft ook na 2025 mogelijk.