Sinds de oprichting van het Hobbycentrum in Mill in 2007 verzorgt Tien van Tienen de hobby Tekenen. Tien is autodidact en is een talent in het realistisch weergeven van portretten, stillevens en andere afbeeldingen. Daarbij gebruikt hij verschillende materialen, maar vooral een heel gewoon vulpotlood.

De hobby Tekenen wordt elke maandagmiddag bezocht door ongeveer acht dames en één heer, de ene met meer ervaring dan de andere, maar allemaal komen ze om te leren van Tien. 

Ze tekenen vooral bestaande afbeeldingen uit tijdschriften of van internet na. Sommigen maken daarbij een raster om zo steun te hebben aan de hulplijnen, want verhoudingen zijn het moeilijkst. “Vroeger” zette Tien ook weleens een soort van stilleven op de tafel, dat de deelnemers zo natuurgetrouw moesten natekenen. Misschien moeten ze dat toch maar weer eens oppakken, want daar leerden ze op technisch gebied veel van. 

De leden tekenen graag met pastelkrijt of pastelpotloden, waarmee je de kleuren mooi kunt mengen en kunt uitvegen met een verdoezelaar of gewoon met de vinger, zoals Tien dat doet. Pentekeningen worden slechts weinig gemaakt, want dat is niet meer echt te corrigeren. Tien is sowieso geen fan van gummen, maar één van de deelneemster zegt lachend: “Nou, miene gum versliet toch aardig snel!” Ieder zo z’n werkwijze; gewoon doen wat je wilt en kunt.

Ondanks dat de hobbyisten een gezellig clubje vormen, heerst er toch vooral opperste concentratie en absolute stilte. Het zachte geluid van de potloodstreken op het papier is dan ook duidelijk te horen. De ene werkt in allerlei zwart-grijs tinten, de ander houdt wat van meer kleur. Tekenen met wit pastelkrijt op zwart papier is ook erg in trek. Dat laatste wordt veel gebruikt om glaswerk na te bootsen en het is dan ook bewonderenswaardig hoe de illusie van glas gecreëerd wordt en je zelfs de schittering in het glas kunt waarnemen. Maar dat vergt wel wat oefening. Eén van dames zegt: ”Ik moest steeds van Tien een schetsje maken, en nog een, en nog een. En toen ik ze naast elkaar legde, zag ik het. Elke schets was iets beter dan de vorige en zag ik de ontwikkeling”. Zij had een expositie van Tien in het gemeentehuis gezien en dacht: “Van die man wil ik les!”

Tien is eerlijk in zijn adviezen: “Ik hou niet van geknoei, maar van een realistisch beeld.” Altijd als je denkt klaar te zijn met een tekening, heeft Tien er nog wel het een en ander op aan te merken en zit je zo weer een uur te tekenen. Eén van de deelneemsters heeft ooit Tien van een foto nagetekend en daar was hij meteen vol lof over. Sommigen zijn erg productief, hangen hun werk thuis op of geven het cadeau aan familie. Veel cursisten gaan na het tekenen ook nog de workshop “Schilderen” bij het Hobbycentrum in Mill volgen. Dat geeft hen een bepaalde vorm van vrijheid, omdat tekenen toch meestal net iets meer precisie vereist.

Verborgen talenten komen aan de oppervlakte en oefening baart kunst. Nieuwe mensen leren kennen maakt de tekenles nog waardevoller. “Ik volg deze tekenles, gewoon omdat ik het leuk vind. En meer hoeft het ook niet te zijn.”

Heb je ook interesse om je tekentalent te ontdekken of verder te ontplooien, kijk dan op www.hobbycentrummill.nl. Je bent altijd van harte welkom om een kijkje te komen nemen, want in elk mens schuilt een kunstenaar.