Alle inwoners van Land van Cuijk en van de gemeente Maashorst zullen te maken krijgen met aanzienlijk meer overlast van Defensie activiteiten.

Door toegenomen dreiging in de wereld zoekt defensie naar uitbreiding van oefenmogelijkheden. Het huidige oefenterrein in Reek (2 km²) blijft in gebruik, maar is niet meer toereikend. Daarom wordt naar een meer dan 3 x groter nieuw terrein (7 km²) gezocht om veel intensievere oefeningen met meer en zwaardere explosieven mogelijk te maken. Één van de opties die onderzocht wordt, is uitbreiding van het oefenterrein in Reek. Daarnaast kijkt Defensie ook naar 7 andere nieuwe locaties in Nederland. 

Deze worden onderzocht en vergeleken qua milieueffecten, de impact op natuur, geluidshinder, trillingshinder, en gevolgen voor omwonenden. De door de veel zwaardere explosies veroorzaakte hinder zal aanzienlijk groter zijn en een veel groter gebied treffen dan nu het geval is. Hierbij gaat het vooral om geluidsoverlast, schade aan woningen, onteigening en waardevermindering van woningen, afsluiting van landbouw- en natuurgebied, toename van fijnstof en verslechtering van de kwaliteit van lucht, water en bodem.

Nu hebben we al van oudsher in deze regio moeten leren leven met de hinder van Defensie: de vliegbasis Volkel, het militair oefen- en schietterrein in de Langenboomse bossen en het bestaande explosieven terrein Reek. We dragen hier, veel meer dan in andere delen van Nederland, bij aan onze nationale en internationale veiligheid.

Ook zonder de mogelijke uitbreiding van het oefenterrein Reek zal deze hinder aanzienlijk groter worden door uitbreiding van de oefen capaciteit op vliegbasis Volkel (F35), de (her)opening van vliegbasis ‘de Peel en het intensievere gebruik van het bestaande explosieven-terrein in Reek.

Daarom is een uitbreiding van het explosieven terrein in Reek met meer dan drie keer de huidige grootte volstrekt onacceptabel.

Defensie onderzoekt momenteel verschillende opties in Nederland, maar er is nog geen definitieve beslissing genomen. Als inwoners van het Land van Cuijk en de gemeente Maashorst kunnen wij onze stem nog laten horen.

Wij roepen als actiegroep 'stop uitbreiding explosieventerrein' iedereen daarom op om de petitie te ondertekenen, in het belang van ons allen. Zie ook https://reekexplosievrij.nl.

Actiegroep 'stop uitbreiding explosieventerrein'.