In het kader van De Week van Ons Eten, een initiatief van Dutch Food Week dat loopt van 5 t/m 12 oktober 2024, brengen we de waarde van ons eten onder de aandacht. Tijdens deze week spreken we met Frieda Vinck, een enthousiaste student aan het Koning Willem I College.

Frieda volgt de opleiding Gespecialiseerd Kok en wil zich specialiseren in de vegetarische keuken. “Ik wil een nog betere chef worden,” zegt ze. “Tijdens deze opleiding leer ik hoe ik duurzame ingrediënten kan gebruiken en hoe ik gezonde, smakelijke gerechten kan bereiden.” Haar ambitie is om de kracht van plantaardige voeding te benutten en bewuster te koken. Bij haar opleiding leert ze te koken volgens de principes van Dutch Cuisine. Werken volgens de Dutch Cuisine houdt in: lokaal inkopen, rekening houdend met wat de seizoenen bieden, en koken volgens het 80/20-principe. Plantaardige producten, zoals groenten en fruit, hebben de hoofdrol (80%) in gerechten, terwijl dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis of gevogelte, bijzaak zijn (20%).

Frieda leerde de basis van het koksvak in haar vorige opleiding, maar ze wilde meer. “Ik heb hard gewerkt aan mijn basiskennis, maar voelde me nog niet klaar om als chef te werken. Ik heb school nodig om door te groeien.” De komende twee jaar gaat ze zich verder verdiepen in de vegetarische keuken, met als doel souschef te worden en duurzame kooktechnieken toe te passen.

Frieda begon niet in de horeca. “Ik ontdekte al snel dat mijn passie voor koken sterker was,” lacht ze. Na de overstap naar de horeca-opleiding is ze nu actief in een restaurant waar ze stage liep. “Mijn droom is om souschef te worden en meer te leren over vegetarische gerechten. Een paar maanden koken in Frankrijk of Italië lijkt me fantastisch!”

Wil je meer weten over Frieda's verhaal en de koksopleidingen van het Koning Willem I College in Land van Cuijk? Bezoek www.kw1c.nl.