Elke dinsdagochtend komen 7 dames in het Hobbycentrum samen om Spaans te leren van Trudy Geurtsen. Anke Bulder geeft op de vrijdag na middag ook les in deze prachtige taal. Het enthousiasme is zo groot, dat er plannen zijn om nog een groep in het leven te roepen voor beginners. De groep van Trudy is inmiddels zo ver gevorderd, dat nu nog aansluiten door nieuwelingen onmogelijk is.

Deze leden, die tussen de 1 en 3 jaar Spaans volgen, zijn het stadium van rijtjes woordjes leren al lang gepasseerd en zij spreken al een heel aardig woordje Spaans. Trudy heeft zelf op Spaanse les gezeten en toen ze in De Neije Krant een oproep zag voor een teamleider Spaans dacht ze: ”Dat kan ik wel!” En gezien de vorderingen, die de groep heeft gemaakt, blijkt dat ook.

Er wordt zoals gewoonlijk gestart met vertellen over het weekend, waarbij de betrokkenheid groot is. Tenslotte kan men ook heel veel van elkaar leren en daar waar het nodig is, worden er vragen gesteld over de Spaanse grammatica. Want die is niet bepaald gemakkelijk te noemen. Vooral de vervoegingen van de werkwoorden vormen nogal eens een probleem, omdat de uitgang van een werkwoord afhankelijk is van of het een “hij” of een “zij” is. Iets wat wij in de Nederlandse taal niet kennen. Maar dat mag de pret niet drukken; ze kunnen met z’n allen soms hartelijk lachen om fouten en versprekingen. Ook het uitspreken van bepaalde klanken, die wij als Nederlanders nooit geleerd hebben, is lastig. Maar oefening baart kunst. Er heerst een gemoedelijke sfeer en iedereen is respectvol naar elkaar, want tenslotte komen ze allemaal om iets te leren. En voor de gezelligheid natuurlijk! Een van de deelneemsters zegt, dat ze in het weekend “un vino blanco” heeft gedronken, maar moet dan toch eerlijk bekennen “No, no, tres!”.

Trudy vervolgt de les met een verhaal over Jan (Juan), waarbij de cursisten om beurt een zin moeten vertalen. Soms moet men even nadenken, of hoor je een diepe zucht, maar uiteindelijk volgt er een mooie vloeiende zin. Trudy is geduldig, heldert onduidelijkheden op en iedereen is leergierig. Spreekvaardigheid is belangrijk, maar moeilijke woorden worden ook genoteerd, o.a. in het lesboek Taalcursus Spaans van Van Dale met als ondertitel “Iedereen kan Spaans leren”. Dat bewijzen deze dames vast en zeker.

Ze hebben allemaal zo hun eigen reden om deze mooie taal te gaan leren. Iemand leert gewoon graag nieuwe talen en had er nu eindelijk de tijd voor. Een ander heeft een connectie met Spanje, omdat ze er op vakantie gaan of zelfs overwinteren op Gran Canaria. De ene cursist heeft er familie wonen, een ander heeft een Spaans sprekende schoondochter uit Peru. Hoewel haar kleinzoon nog te jong is om te praten, is haar al gevraagd om geen Spaans tegen hem te gaan spreken. Ze moet haar uitspraak namelijk nog wat bijspijkeren, zegt ze lachend. “Maar als je het gewoon heel snel zegt, klinkt het altijd goed. Dat doet mijn schoondochter ook”. En iedereen schatert van het lachen! Een taal, die iedereen verstaat. Eén van de dames wil gewoon haar hersenen wakker houden en dat is zeker nodig, want er wordt elke week ook nog een beetje huiswerk opgegeven.

Dan krijgen de deelnemers nog een leesbeurt, ieder een stukje uit het leesboekje “Una dia en Salamanca”. Al met al krijgen ze allemaal steeds meer vertrouwen erin om, als ze in Spanje zijn, Spaans te spreken. Het valt dan op, dat dorpsbewoners er meer tijd voor nemen om met hen een conversatie te voeren dan de stedelingen.

Geduld, oefening en lef: de beste ingrediënten voor het leren van een taal. O ja, en plezier!

Heb je ook interesse in het leren van Spaans of een andere taal, of wellicht een andere hobby, neem dan een kijkje op www.hobbycentrummill.nl.

Todos son bienvenidos. Adiós!