De gemeente Land van Cuijk heeft een sluitende begroting voor 2025 aangeboden aan de gemeenteraad. We gaan in het nieuwe jaar aan de slag met initiatieven en projecten vanuit een realistisch, financieel perspectief.

Dit jaar staat daarom in het teken van bewustwording en het maken van keuzes rondom de financiële uitdaging waar we mee te maken krijgen. Het is belangrijk om binnen deze nieuwe realiteit de keuzes weloverwogen te maken. Zo blijven we samen bouwen aan een duurzaam én vitaal Land van Cuijk. De begroting wordt op 7 november behandeld in de gemeenteraad. 

Het college van B&W presenteert een sluitende begroting voor 2025 met een positief resultaat van €0,1 miljoen. Tijdens de presentatie van de kadernota werd er nog een tekort verwacht in de beschikbare financiële middelen voor 2025. Op advies van de VNG zijn we met behulp van de watervalmethode aan de slag gegaan met het tekort. 

Er is vooral gekeken naar financiële ruimte vanuit de jaarrekening en temporisering van investeringen. Ook heeft de meicirculaire een positief effect gehad op de begroting voor 2025. De lasten voor inwoners stijgen beperkt. De OZB stijgt met 4%, dat is iets meer dan de indexering. Daarnaast moeten inwoners rekening houden met een geringe stijging van de rioolheffingskosten en een stijging van de kosten voor afvalinzameling. Het tekort wat overbleef is, conform de ruimte die de provincie heeft geboden, gedekt uit de algemene reserve. 

In de nabije toekomst richten we ons samen met de gemeenteraad op het in beeld brengen van ombuigingen die nodig zijn vanaf 2026. Met de begroting van 2025 blijven we in ieder geval samen bouwen aan onze mooie gemeente Land van Cuijk.