De gemeenteraad heeft op donderdag 17 oktober de nieuwe Economische Visie Land van Cuijk 2040 vastgesteld. Deze visie, waarin ‘voeding & gezondheid voor mens en dier’ centraal staat, biedt een ambitieuze koers voor een toekomstbestendige en vitale economie in het Land van Cuijk.

In de visie staan drie strategielijnen en negen kernopgaven centraal.

Focus op economische sectoren

In de visie richten we ons op de topsectoren Agri, Food, Tech en Health. Deze zijn niet alleen van groot belang voor de werkgelegenheid, juist ook voor de economische veerkracht en innovatie. We dragen bij aan de versterking van het ecosysteem van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Ook zorgen we voor toekomstbestendige centrumgebieden in de grotere kernen, bijvoorbeeld door actualisering van de detailhandelsvisie en koersdocumenten.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

We zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen in onze gemeente. Dit doen we door middel van maatregelen en acties gericht op een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Ook verbeteren we de bereikbaarheid van werklocaties, creëren we een aantrekkelijke woon- en leefomgeving en verbeteren we onze dienstverlening aan het bedrijfsleven.

Toekomstbestendige en duurzame werklocaties

We bieden ruimte aan toekomstbestendige economische groei. Dat doen we door het opknappen en omvormen van bestaande werklocaties, het inventariseren van mogelijkheden om bestaande bedrijventerreinen uit te breiden en door in te zetten op uitbreiding van het huidige planaanbod. Ook bieden we door middel van nieuwe regelgeving en een transparant toetsingskader, ruimte voor nieuwe economische dragers in het landelijk gebied. Daarnaast ondersteunen we de vorming van campussen.

Wethouder Maarten Jilisen: ‘Deze visie is het resultaat van een intensieve samenwerking en weerspiegelt de kracht van onze regio. Het is niet alleen de economische visie van ons als gemeente, maar juist van alle betrokkenen samen. Door te focussen op een aantal topsectoren maken we het voor onszelf uitdagend. Nu gaan we aan de slag met het uitvoeringsplan. Ik kijk ernaar uit dit samen met ondernemers en andere betrokkenen te gaan doen. Het zijn acties die niet alleen economische groei stimuleren, maar vooral bijdragen aan de brede welvaart en een gezonde leefomgeving in het Land van Cuijk.’

De visie is hier te vinden: Document LvC - 2024-R-116a Economische Visie Land van Cuijk 2040 - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl).