De laatste jaren zijn drones erg populair geworden, je hebt ze vast wel eens voorbij zien vliegen of misschien zie je de beelden wel eens op Instagram of TikTok. Die beelden boven de oceaan of van hoge bergen. Drones zijn een stuk makkelijker te krijgen voor particulieren en ook veel betaalbaarder geworden.

Veel mensen gebruiken nu drones om prachtige beelden te maken van grote steden of op vakanties. Maar ook bedrijven gebruiken drones nog steeds veel, denk dan eens aan makelaars die mooie beelden willen hebben van een huis zodat het er goed uitziet op foto’s voor klanten. De technologie van drones gaat snel vooruit waardoor steeds meer mensen er gebruik van kunnen maken. Dit betekent dus ook dat jij zelf ook een drone kan halen en er mee kan rondvliegen, erg vet voor bijvoorbeeld vakanties.

Welke drone heb jij nodig?

Een drone met camera: er zijn verschillende soorten. Je hebt de goedkopere en duurdere, maar waar zit het verschil in? Dat zit vaak in de camera. Je hebt drones met een camera van mindere kwaliteit, maar er zijn ook drones die zelfs in 4K kunnen filmen. In principe dus gewoon een professionele camera waarmee je hele scherpe beelden kan maken. Deze zijn natuurlijk wel wat duurder maar ook van veel betere kwaliteit. Sommige hebben zelfs functies om jou automatisch te filmen of bijvoorbeeld uit zichzelf terug te komen en te landen. Er zit ook een verschil in gewicht, in Nederland heb je een drone licentie nodig als de drone boven de 250 gram weegt, er zijn ook drones die hieronder zitten waardoor je dus geen licentie nodig hebt. De zwaardere worden vaak ook gebruikt voor bedrijven dus met een lichtere kan je als particulier prima je weg vinden.

Virtual reality drone

Je hebt tegenwoordig zelfs drones die het laten lijken alsof je in een videogame zit. Dit worden FPV drones genoemd, ook wel First Person View drones. Hiermee zet je een soort bril op je hoofd waarmee het lijkt alsof jij de drone zelf bent, hiermee kan je dus rondvliegen terwijl het lijkt alsof jij zelf rondvliegt. Je krijgt een controller net alsof je op de Playstation speelt en kunt dus zelf de drone besturen in alle richtingen. Deze drones gaan ook een stuk sneller en zijn een stuk flexibeler, sommige gaan zelfs 120 km/h. Ze gaan over de kop en zijn ook wat kleiner dus kunnen overal tussendoor. Erg vet dus voor de drone fanaten die iets nieuws willen proberen.