Sinds 2021 worden jaarlijks in Nederland meer e-bikes dan gewone fietsen verkocht. De explosieve groei van de e-bikes is niet verrassend als je er weleens een hebt geprobeerd, je kan razendsnel van hot naar her gaan en ze zijn makkelijk te besturen.

Doordat de e-bikes continu zijn door ontwikkeld is de markt nu op een punt dat ze financieel steeds aantrekkelijker worden. Dit komt doordat de goede onderdelen, zoals efficiënte motoren en schijfremmen, nu op zulke grote schalen worden gemaakt dat de prijs behoorlijk is gezakt. Ondanks de goedkopere instapmodellen loont het nog steeds om te kijken naar duurdere modellen, vooral omdat ze langer mee zullen gaan en betrouwbaarder zijn.

Een elektrische fiets met achtermotor

Veelal wordt er geschreven over de middenmotoren, deze komen vaak het beste uit de test omdat ze de fiets stabieler maken en het meeste vermogen kunnen leveren. Toch kan het de moeite waard zijn om te kijken naar een fiets met achtermotor zoals de Qivelo Retro. Deze elektrische fiets met achterwielmotor heeft een hogere koppel dan veel vergelijkbare motoren, dit betekent dat de motor krachtiger aanvoelt, vooral bij het wegrijden. Als je graag naar heuvelachtig gebied gaat, geeft dit een fijn gevoel, maar ook wegrijden bij het stoplicht wordt een stuk spectaculairder.

Kiezen voor de juiste versnelling

Er zijn grofweg drie typen versnellingen voor op de e-bike. 3 versnellingen, 7 versnellingen of een traploze versnelling. Afhankelijk van hoe graag je met de versnellingen speelt kunnen 7 versnellingen fijn zijn, zo heb je het meeste controle over hoe zwaar of licht je trapt. Voor de meeste mensen zijn drie stuks echter genoeg. Een traploze versnelling kan daarnaast fijn zijn, omdat je dan de snelheid kan bepalen door kracht te geven met je eigen benen. Daarnaast is het ook goed voor je spieren omdat je constant dezelfde hoeveelheid kracht kan genereren.

Het gewicht van de e-bike

Veel elektrische fietsen zijn zwaar, zeker de standaard en goedkopere modellen. Het voordeel van duurdere modellen is dat ze van lichter materiaal gemaakt zijn, wat minstens net zo stevig is. Een ijzeren frame ten opzichte van een carbon frame is namelijk vele malen lichter. Een lichter model leidt ook tot een langere accu range, iets wat fijn is als je niet elke dag de fiets wil opladen. Ook bij het accelereren vanuit stilstand zul je verschil merken, helemaal als je het afmeet ten opzichte van andere elektrische fietsen.