Artrose is een aandoening, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen afneemt en klachten kunnen ontstaan. In de volksmond ook wel bekend als slijtage. In Nederland hebben bijna 1,5 miljoen mensen last van artrose.

Artrose komt het vaakst voor in de knie en heup en kunnen problemen geven in dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, traplopen of hurken. Veelvoorkomende symptomen van artrose zijn stijfheid van het gewricht in de ochtend, startklachten en crepitaties (kraken) van het gewricht. Slijtage op zichzelf geeft geen klachten, maar kan soms gepaard gaan met ontstekingsreacties, waardoor het pijn en zwelling geeft in het gewricht en een verminderde beweeglijkheid. 

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen en zwemmen, is goed voor de conditie en kan helpen de gewrichten soepel te houden en ontstekingsreacties tegen te gaan. Het is essentieel om te onderzoeken hoe een gezonde leefstijl nagestreefd kan worden. 

Het GLA:D programma

GLA:D staat voor Good Life with osteoArthritis in Denmark en is ontwikkeld door onderzoekers van de University of South Denmark. Het is een wetenschappelijk bewezen effectief behandelprogramma voor mensen met heup- en/of knieartrose. Het GLA:D programma bestaat uit educatie en oefentherapie door een gespecialiseerd fysiotherapeut. 

De educatie wordt, in samenwerking met Kliniek ViaSana, iedere eerste donderdag van de maand georganiseerd voor deelnemers van het GLA:D programma uit de regio, maar ook voor patiënten met artrose. Tijdens deze bijeenkomst wordt u uitgebreid geïnformeerd over artrose en komt onder andere aan bod: wat is artrose, het belang van bewegen bij artrose en wat u zelf kunt doen.

De oefentherapie bestaat uit twee groepssessies per week gedurende zes weken. Deze richt zich op het versterken van de spieren rondom uw heup en knie en het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten. De oefeningen worden afgestemd op uw persoonlijke niveau. Tijdens het programma werken we ernaar toe dat u voldoende geïnformeerd bent om de oefeningen zelfstandig voort te zetten.

Deelnemers die het GLA:D programma gevolgd hebben, ervaren dit als positief. Ze ervaren na het programma minder pijnklachten, gebruiken minder of geen pijnstillers meer en kunnen beter functioneren in het dagelijks leven. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijker opstaan uit een stoel, beter traplopen en langere afstanden wandelen. Dit bevordert ook de kwaliteit van leven. Met het GLA:D programma kan zelfs een operatie voor nieuwe knie of heup voorkomen of uitgesteld worden.

Als u last heeft van heup- of knieklachten gerelateerd aan artrose, kan dit programma een goede behandelmethode zijn. De behandelingen worden grotendeels vergoed uit de basisverzekering; hierbij wordt eerst het eigen risico aangesproken. Hebt u klachten en bent u benieuwd of GLA:D mogelijk iets voor u is? Maak dan een afspraak bij één van de gespecialiseerde GLA:D fysiotherapeuten van FysioSupport! 

0485-470166 | www.fysiosupport.com | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.