Vorige week woensdag kwamen leden samen voor een informatieve lunchbijeenkomst georganiseerd door de ZorgSchakel. Als gastspreker verwelkomde voorzitter Ed Derks, de wijkagent Cyril van den Bosch, om te spreken over actuele thema's die het dagelijkse leven in ons dorp beïnvloeden.
Onderwerpen zoals babbeltrucs en woninginbraken stonden centraal tijdens de uitverkochte lunchbijeenkomst, met waardevolle tips over preventie en handelen bij incidenten.
Babbeltrucs: De kunst van het communiceren
Cyril begon zijn presentatie met het bespreken van 'babbeltrucs' – communicatietechnieken die niet alleen nuttig zijn voor de politie, maar ook voor bewoners om verdachte situaties te herkennen.
Hoe werkt een babbeltruc?
- Overrompelen, afleiden, vertrouwen wekken
- Alleen of met z’n tweeën
En kijk uit met zielige praatjes en vreemde verzoeken.
Woninginbraken: Een realiteit in de buurt
De veiligheid van onze huizen is een primaire zorg voor veel bewoners. Cyril gaf inzicht in de meest voorkomende methoden die inbrekers en overvallers gebruiken. Hij wees op trends zoals het gebruik van geavanceerde sloten en het belang van goede verlichting rondom het huis. Daarnaast besprak hij de psychologie achter inbraken en overvallen, waardoor bewoners beter voorbereid zijn om potentiële bedreigingen te herkennen.
Preventie: Bescherm je huis
Preventie staat centraal in de preventiestrategieën van de politie. Cyril deelde praktische tips om woninginbraken en overvallen te voorkomen:
- Versterk de deuren en ramen: Investeer in stevige sloten om het voor inbrekers moeilijker te maken om binnen te komen.
- Verlichting: Goede buitenverlichting, vooral rond ingangen en donkere hoeken, kan potentiële indringers afschrikken.
- Verberg waardevolle voorwerpen: Leg je portemonnee en/of autosleutel niet in de keukenlade en berg je sieraden niet op in het nachtkastje. Dit zijn de standaard plekken waar de inbreker gaat zoeken. Zorg dat dure spullen niet zichtbaar zijn vanaf de straat en gebruik veilige opbergplaatsen.
Wat te doen als het toch gebeurt?
Ondanks de beste preventiemaatregelen kan het helaas gebeuren dat een woninginbraak plaatsvindt. Maar ook woningovervallen. Cyril benadrukte het belang (bij woningoverval) van snel en adequaat handelen:
Denk aan RAAK
- Rustig blijven
- Accepteer de situatie: volg de bevelen op
- Afgeven wat gevraagd wordt: geld, sieraden, etc.
- Kijk goed. Probeer informatie over de dader(s) en vluchtvoertuigen te onthouden
Gemeenschap sterk voor veiligheid
De lunchbijeenkomst was een waardevolle gelegenheid voor bewoners om direct van de wijkagent te leren en hun vragen te stellen. Cyril benadrukte dat veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is en moedigde iedereen aan om alert te blijven en actief deel te nemen aan de veiligheid van ons dorp.
Door kennis te delen en samen te werken, kunnen we een veiligere omgeving creëren waarin iedereen zich thuis voelt.
Vele vragen
De bijeenkomst eindigde met vele vragen zoals waaruit bestaat de uitrusting van de wijkagent, controle op verkeersovertredingen, hoeveel politie is ’s nachts op straat, hoe ziet de politieorganisatie eruit, begeleiding van de ambulance enz.
Bedankt
Voorzitter Ed Derks sloot de lunchbijeenkomst af. “We kunnen terugkijken op een succesvolle lunchbijeenkomst. En Cyril bedankt voor je heldere uitleg en Sjaak Verstegen voor maken van 2 overheerlijke soepen”
Samen maken we ons dorp veiliger!