Mill - De initiatiefgroep die zich inzette voor behoud van kleinschalig VMBO-onderwijs in Mill heeft onlangs besloten hun inspanningen te staken. Het starten van een eigen VMBO-school in Mill bleek uiteindelijk niet haalbaar door de vele eisen en voorwaarden waaraan moest worden voldaan.

Het initiatief ontstond in september 2022, nadat het bestuur van het Merletcollege aankondigde de vestiging in Mill te sluiten en het onderwijsaanbod in Cuijk en Grave te centraliseren. Volgens het bestuur toonden demografische gegevens aan dat er op termijn onvoldoende leerlingen zouden zijn om de locatie in Mill financieel verantwoord open te houden. Dit leidde tot onrust onder ouders, die na een drukbezochte informatieavond besloten de mogelijkheden voor een kleinschalige VMBO-school in eigen beheer te onderzoeken.

Struikelblok: te weinig steunverklaringen

De grootste hindernis bleek het verzamelen van voldoende steunverklaringen van ouders met kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud. Zo’n verklaring houdt in dat men het idee van een nieuwe school steunt, zonder de verplichting om het kind daadwerkelijk naar deze school te sturen. Maar om voldoende ouders enthousiast te krijgen om de steunverklaring daadwerkelijk in te dienen, vergde toch veel meer tijd en energie dan vooraf was ingeschat. 

Toekomst van onderwijs in de regio

Tegelijkertijd is bekend geworden dat het Merletcollege plannen heeft om de vestiging in Cuijk flink uit te breiden. Het leerlingaantal daar wordt naar verwachting verhoogd van 1200 naar 1500, en de verbouwing gaat naar schatting 18 miljoen euro kosten. Wat er na de sluiting van het Merletcollege in Mill, gepland voor medio 2026, met het pand gebeurt, is nog onduidelijk.

De sluiting van de locatie in Mill en de stopzetting van het initiatief voor een eigen school markeren een belangrijke verandering in het onderwijslandschap van de regio. Veel ouders en leerlingen zullen zich moeten aanpassen aan de centralisatieplannen van het Merletcollege.