Het Platform Toegankelijk Mill doet pogingen om ergernissen bij bewoners met de toegankelijkheid van voetpaden en wegen weg te nemen. “Dat is niet altijd mogelijk”, aldus het Platform. Er heerst over het algemeen een positief gevoel over de samenwerking met de Gemeente Land van Cuijk.
“Tegelijkertijd moeten wij erkennen, dat de voortgang en samenwerking meestal erg stroperig verlopen. Bepaalde beslissingen nemen te veel tijd in beslag, de uitvoering laat soms veel te wensen over en verschillende beleidsafdelingen van de gemeente werken te vaak volledig langs elkaar heen”, vindt het platform. Tijdens het laatste overleg op dinsdag, 10 december met de gemeente is dit als algemene opvatting benoemd.
Voetpad Nachtegaalstraat
Zo vroeg het platform naar de stand van zaken met betrekking tot het herstel van het voetpad aan de Nachtegaalstraat. Dit en de verbetering van het kruispunt Nachtegaalstraat/Kraaiweg hebben een absolute prioriteit voor de toegankelijkheid en de veiligheid van alle inwoners. Hierbij kan men ook meteen een rij “geschikte” bomen planten. Er is onderzoek gedaan naar de staat van de huidige bomen. Volgens de gemeente hebben deze bomen nog een levensduur van vijf tot tien jaar.
Op het opgebroken voetpad aan de Nachtegaalstraat zijn nu vaste planten aangebracht. Bij navraag bleek onze contactambtenaar van de gemeente hiervan niet op de hoogte. Buurtbewoners en het platform ergeren zich eraan dat afdelingen bij de gemeente opnieuw langs elkaar heen werken.
In overheidsbeleid staan de veiligheid en toegankelijkheid van voetgangers, inclusief mensen met een beperking, doorgaans voorop. Het platform stelt dat dit uitgangspunt is verankerd in wetten en richtlijnen die de rechten van een mens met een beperking beschermen, zoals het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, dat ook door Nederland is omarmd.
“Wij willen dat de gemeente nu eindelijk kiest voor haar meest kwetsbare inwoners. Ons advies aan de gemeente is, wacht niet langer maar handel!”, aldus het Platform Toegankelijk Mill.
Oversteek Karstraat over Hoogstraat naar Schoolstraat
Het platform heeft met genoegen vastgesteld dat de ongelijkheden bij het oversteken van de Hoogstraat, van de Karstraat naar de Schoolstraat, eenvoudig en praktisch zijn opgelost. Hierdoor kan iedereen nu goed oversteken. Achteraf vraagt het platform zich af, waarom dit zo lang heeft moeten duren.
Daar het zicht van verkeersdeelnemers op zowel de rotonde als de oversteekplaats zeer beperkt is, de oversteekplaats zeer dicht bij de rotonde ligt, en er op de rotonde 50 km/u gereden mag worden, heeft het platform de gemeente verzocht de situatie door een verkeersdeskundige te laten onderzoeken. Deze kan beoordelen hoe de oversteekplaats veiliger gemaakt kan worden.
Schouw
Wethouder David Sólez heeft eerder deelgenomen aan de schouw van door de bewoners voorgelegde ergernissen en beletsels. Ook tijdens het laatste overleg op 10 december is nadrukkelijk aan de gemeente gevraagd om in 2025 slagvaardiger en proactiever te werk te gaan.