Door Elly Meijnders - De Stichting Alzheimer Land van Cuijk organiseert op 18 april om 19.00 uur een reizend Alzheimer café in zorgcentrum Aldenhorst in Mill. Ik had daarover een gesprek met Gidi de Wit, logopedist en ParkinsonNet therapeut van Pantein.
Wij zitten in het kantoor van Gidi in Aldenhorst en ik vraag haar wat zij kan betekenen als logopedist bij dementie.
“Een logopedist is gespecialiseerd in communicatie problemen bij dementie. Er verandert nogal wat als je partner dementie krijgt. Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan? Gevoelens en gedachten kun je moeilijker delen. Een logopedist kan helpen om te begrijpen wat je partner denkt en voelt. Daar kunnen wij veel in bieden. Kijk, jouw gedachten en jouw taal zijn jouw eigenheid, maar als je niet kan praten, verlies je jezelf. En dus ook je partner”.
Ga je naar mensen thuis, Gidi? En raak je nooit ontmoedigd door dit moeilijke werk?
Gidi buigt naar voren, naar mij toe. “Jazeker ga ik naar mensen thuis, maar ik werk ook binnen de zorgcentra. En neen, ik raak niet ontmoedigd. Ik ben in hart en nieren zorgverlener en ik haal er energie uit als ik voor iemand iets kan betekenen. Weet je, het proces van dementeren is heel heftig. Je neemt afscheid van de mens die iemand was. En soms vind ik het moeilijk om een alleen wonende dementerende achter te laten. Mensen met dementie zijn meestal alles kwijt, er is een grote mate van onrust. Heb ik al gegeten, waar zijn de kinderen, moet ik nog eten? En je kan dit niet op een papiertje schrijven, want de onrust zit in het hoofd. Ik geef als therapeut zoveel handvatten dat iemand ermee verder kan”.
Kun je praktische tips geven op 18 april, Gidi?
Gidi knikt. Ze heeft een stralende glimlach die verdwijnt als zij uitlegt: “Dat is de bedoeling van de avond. Ik behandel ook kauw- en slikproblemen. En er is die avond ook een ergotherapeut aanwezig die nuttige en praktische tips geeft voor de persoonlijke verzorging en de aanpassingen in huis. Ik zal wat voorbeelden geven van veranderend eetgedrag. Je hersenen sturen alles aan. Maar dementerenden herkennen eten soms niet meer als zodanig. Ze verliezen tafelmanieren, verslikken zich of spugen eten uit. Soms zuigen zij op een vork of roeren met een mes in een kopje. Wat voor ons totaal logisch is, is dat niet voor een cliënt met dementie”.
Woont Gidi in de buurt? En heeft zij een gezin?
Nu straalt zij wel: “Ik woon in Wilbertoord. Mijn man en ik zijn beiden niet afkomstig uit Wilbertoord, maar voelen ons opgenomen in het dorp. En ik heb twee kinderen, een jongen van negen en een meisje van vijf. Ja, mooi, vind ik ook. Weet je, er zit een grote sociale samenhang in deze streek. Zo kun je ook langer thuis blijven wonen. En dat vind ik een groot goed”, besluit ze.
Nadere informatie over de avond van 18 april kunt u krijgen bij Alzheimer afdeling Land van Cuijk, 06 - 36 33 32 23 of tijdens kantooruren bij Steunpunt Mantelzorg, 0485 - 84 67 39. De toegang tot de avond is gratis.