Roy van Boekel

Natuurbegraven in Nederland wint snel aan terrein. Logisch. Steeds minder mensen willen of kunnen hun nabestaanden opzadelen met het onderhoud en de kosten van een graf

Bovendien spreekt de cyclus van het leven, oftewel teruggegeven worden aan de natuur, steeds meer mensen aan. Op een natuurbegraafplaats regeert het leven, de natuur, en niet de dood. Een gesprek met een bedrijf dat goed doet voor mens en natuur.

De nieuwe manier van begraven

Natuurbegraven Nederland is een bedrijf die zich inzet voor meer natuurbegraafplaatsen zoals Natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk. We spreken met Roy van Boekel, één van de eigenaren. “In Engeland is natuurbegraven al veel normaler dan in Nederland. Bij ons groeit het fenomeen de laatste 2 jaar. Het spreekt steeds meer mensen aan. Omdat een natuurbegraafplaats in niks lijkt op een kerkhof. Het is veel vrijer. Veel luchtiger.”

Natuur aanleggen, trekt natuur aan

Natuurbegraven Nederland ontwikkelt haar natuurbegraafplaatsen in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten. “Natuur aanleggen, wat wij doen, trekt natuur aan. Op onze natuurbegraafplaats in Arnhem, Heidepol, is de biodiversiteit meer dan verdubbeld! Er komen steeds meer planten en dieren bij.” Aldus een enthousiaste Van Boekel. “Daar hebben we onafhankelijk onderzoek naar gedaan. En ondanks dat Schoorsveld in Heeze nog niet tot volle wasdom is gekomen, zien we daar ook al steeds meer nieuwe natuur ontstaan. In de vijver zijn de eerste wilde watervogels al gezien.”

Een plek voor eeuwig

Veel mensen kiezen vaak op een relatief jonge leeftijd voor een plek op een natuurbegraafplaats omdat ze hun kinderen niet met de vraag en de kosten willen opzadelen. Ze komen meerdere keren kijken. “Als mensen hún plekje hebben gevonden, gaan we met GPS het veld of het bos in. Preciezer kan niet. Een notaris legt het vast en alles wordt bijgeschreven in het Kadaster. De plek is zo officieel en voor eeuwig eigendom. Ook al duurt het hopelijk nog heel veel jaren voordat iemand komt te overlijden.” 

Veel meer vrijheid bij uitvaarten

Van Boekel: “Naast de natuur is onze dienstverlening veel persoonlijker. Uitvaarten zijn bij ons vrijer. Niets hoeft en bijna alles kan. Voor een afscheid heb je bij ons bijvoorbeeld veel meer tijd. Niet in een uurtje het hele ‘verplichte’ programma afdraaien. Je krijgt bij ons een volledig dagdeel in de ochtend, middag of avond waarin mensen hun uitvaart precies inrichten zoals zij dat willen. Wij staan voor respect en vrijheid.”

Goed doen voor mens en natuur

Roy van Boekel praat met passie over natuurbegraven. “Wij willen het goed doen voor mens en natuur. Het gaat om veel meer dan geld verdienen. We willen voor mensen een oprechte en waardevolle plek creëren. En we willen Nederland mooier maken en creëren daarom prachtige nieuwe natuurgebieden.” 

De cyclus van het leven

Van Boekel vervolgt: “De cyclus van het leven is nergens zo tastbaar als bij ons op de natuurbegraafplaats. Je hebt er helemaal niet het gevoel dat je op een begraafplaats loopt. Alleen een gegraveerde boomschijf herinnert aan een overledene. Verder niks, dat is het enige waar we heel streng in zijn.”

Vrij toegankelijk 

De terreinen van Natuurbegraven Nederland zijn, net als alle andere natuurgebieden van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk. “Je ziet bij ons dan ook geregeld mensen wandelen, fietsen of lekker in het zonnetje zitten. Dat willen we graag. Maand naar maand ontwikkelt de natuur zich. Elk seizoen heeft zijn charme. Mensen die bij ons een graf kopen, komen regelmatig kijken naar hún plek. Met hun aankoop helpen ze de natuur een handje. Kijk, iedere uitvaart is verdrietig. Natuurlijk! Maar de natuur biedt troost. Een hele andere troost dan we misschien tot nu toe gewend waren.” Een mooi filosofisch slot van een mooi gesprek.