In totaal namen alle 390 gemeenten deel aan het onderzoek dat – in opdracht van FNV Zorg & Welzijn – werd uitgevoerd door Adviesbureau Jurist Wevers. Gemeenten werden getoetst op criteria conform  Wmo en bestaande jurisprudentie.

Uit dit onderzoek blijkt dat ruim driekwart (77%) van de gemeenten (= 302 gemeenten) beleid hebben dat in strijd is met de Wmo 2015 en de jurisprudentie. Van slechts 16% van de gemeenten (= 61 gemeenten) heeft de onderzoeker kunnen constateren dat het beleid conform de Wmo 2015 is. Deze 61 gemeenten laten zien dat het mogelijk is, ook anno 2015 en 2016, om juridisch correct beleid te hebben met betrekking tot de huishoudelijke hulp. Helaas is het in 27 gevallen (7%) niet mogelijk gebleken om een goed oordeel te geven over het beleid, aangezien de onderzoeker over te weinig informatie beschikte en de gemeente niet of onvoldoende concreet heeft gereageerd op de ingediende vragen. Volledigheidshalve, veel gemeenten zijn of waren ten tijde van dit onderzoek aan het beoordelen of de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep van 18 mei 2016 reden zijn voor een beleidswijziging.

Cuijk, Grave en Mill en Sint-Hubert

De conclusie uit het onderzoek: “Deze drie gemeenten werken samen op onder andere het gebied van de Wmo 2015 en zij hebben gezamenlijk besloten om in 2015 geen wijzigingen aan te brengen in de huishoudelijke ondersteuning. De beleidsregels van in ieder geval de gemeente Cuijk bevestigen dit en ook zijn daarin de normtijden opgenomen. De normtijden komen overeen of nagenoeg overeen met de CIZ-normen. Er zijn geen reden om aan te nemen dat de normtijden in de praktijk problemen opleveren, als voldoende maatwerk wordt geleverd. Conclusie Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert: het beleid is conform de Wmo 2015.”

Bron: www.fnv.nl