De maaltijden van Tafeltje-dek-je zitten voortaan in een lichte kunststof verpakking.

Door Elly Meijnders - Ik ben met coördinator Werkgroep Tafeltje-dek-je Jan Duffhues op weg naar Malden. Wij bezoeken de keuken van de firma Hofmans die per 7 november de maaltijden van Tafeltje-dek-je van de SWOM gaat leveren. Wij worden hartelijk welkom geheten door Tim Hofmans.

Hoe lang bestaat dit bedrijf, Tim?

Tim lacht naar mij met een open, jong gezicht: “Het is een familiebedrijf, mijn vader is 26 jaar geleden begonnen. Mijn vader werkte voor zichzelf voor party’s en feesten. Er kwam eens een man met een verstandelijke beperking aan onze deur. Hij mocht op zichzelf blijven wonen, maar wilde wel gezond eten. Maar de dagelijkse maaltijd klaarmaken, dat werd wel lastig. “Dan ga ik voor jou koken en ik kom het ook langsbrengen”, zei mijn vader. Tot op de dag van vandaag is Henk in ons systeem klant nummer 1. Dat verhaal ging als een lopend vuurtje door Nijmegen en van toen af aan maakten wij een grote groei door”.

Heeft zo’n familiebedrijf voordelen en loopt dat goed?

Tim haalt zijn schouders luchtig op: “Wij zijn hier elke dag. Ik doe dit samen met mijn vader en moeder. Mijn moeder zit bij mij op kantoor. Vader staat nog steeds in de keuken en wij hebben een team van specials. Ja, er zit hart voor de zaak bij ons”. 

Jan, het zoeken naar een bedrijf is gedaan door een werkgroep Land van Cuijk, waar jij zitting in had. Was het een moeilijke zoektocht? 

Jan: “Wij zijn zo’n driekwart jaar aan het zoeken geweest. Daar ging een hoop tijd in zitten. Maar wij konden het goed met elkaar vinden, de werkgroep ging heel vriendschappelijk met elkaar om. Later kwamen de besturen erbij voor het geld en het contract. Ja, je hebt gelijk, ik ben wel blij dat het er nu opzit”.
Tim is heel bevlogen: “Wij vinden het een mooie samenwerking met de SWOM, ook een mooie manier om met die vrijwillige bezorgers samen te werken. En onze maaltijden zijn op welzijn gericht, dus met zorg bereid en met zorg bezorgd”, grijnst hij.

Wil je me eens vertellen wat voor eten de mensen nu thuis gaan krijgen?

“Er is gekozen voor een voorgerecht en een hoofdgerecht. Wij hebben maar een klein magazijn en een grote keuken. De verse producten komen binnen en worden gelijk ’s morgens verwerkt. Wij maken gebruik van 2 slagers uit de buurt, één uit Cuijk, één uit Nijmegen. Het vlees en de vis komt niet kant en klaar binnen, wij verwerken dat zelf. Er is iemand die alleen maar gehaktballen draait. Alleen de aardappelen komen geschild binnen.”
“Het keuzemenu wordt nu weer opgepakt”, vult Jan aan.
Tim: “Wij bieden 3 soorten soep aan, 3 soorten vlees of vis, 2 soorten saus, pasta’s, rijst of aardappelen. Daarnaast vijf keer per week een eenpansgerecht naast de gewone menu’s.”
Ik heb een verbaasd en ongelovig gezicht, waarop Jan zegt: “Elly, de cliënten van Tafeltje-dek-je zijn best verwend, hoor. Dus het moet goed zijn. Er komen steeds meer dieetwensen bij en er zijn steeds meer allergieën zoals gluten of lactose allergie”.
Tim besluit beslist: “Daar houden wij allemaal rekening mee. Als mevrouw Jansen het vlees gesneden wilt hebben, krijgt zij het gesneden. De bezorgers krijgen ook een lichtere verpakking, geen porselein meer, maar kunststof. Er zit 75% karton in, dat is beter voor het milieu. En het kan zo in de plastic afvalzak. Bij koelvers hoef je geen gaten meer te prikken voor de magnetron. En de warme maaltijd blijft veel langer op temperatuur”.

Meer informatie over aanmelden, prijs en verdere gang van zaken zie www.swomill.nl.