Donderdag j.l. werd de programmabegroting 2017 - 2020 in de Raad behandeld en kreeg van alle partijen veel bijval. De begroting was immers meerjarig sluitend en de politieke partijen vonden veel van hun (geringe) wensen, ingebracht bij de kadernota, terug.
Hoewel de begroting financieel sluitend is blijft ze beleidsarm. Dat wil zeggen dat voorlopig geen ruimte is voor nieuw beleid, daar ontbreken de middelen voor.
DL stemt tegen de begroting
Zowel VKP, AB’90 als het CDA stemden vóór de vaststelling van de begroting. Ondanks de positieve noot stemde de DL tegen, omdat het vond dat de OZB-stijging 0,78% te hoog was. Dit bezwaar was voor DL onoverkomelijk. Ter informatie: 0,78% is ongeveer € 20.000 op een begroting van ongeveer € 20 mln.
Wat viel op? CDA ziet slechts groeikansen bij gemeentelijke herindeling.
CDA opteert nog steeds voor gemeentelijke herindeling en ziet Mill en Sint Hubert graag opgaan in één gemeente Land van Cuijk. Het verwacht dan meer financiële armslag, waarbij dan afscheid genomen wordt van de structurele beleidsarme begroting. Ook vindt het CDA dat de Millse gemeenteraad eigenlijk niets meer zelf te beslissen heeft. “Veel wordt al gedaan in Gemeenschappelijke regelingen”.
CDA krijgt veeg uit de pan van AB’90
Woningbouw en dan met name het tekort aan goedkope huur- en koopwoningen is een hot issue in onze politiek geworden. De gehele gemeenteraad heeft dit probleem opgepakt en organiseert samen met alle externe partners op 24 november a.s. een unieke informatie-avond voor onze jeugd. Zowel de DL als AB’90 vonden het schandalig dat het CDA voor politiek gewin een soortgelijke informatie-avond vooraf organiseerde. AB’90: “Schande, dit is niet samen iets realiseren, maar slechts politiek profileren!” Een reactie van het CDA bleef uit.
Moties
De twee moties (dwingende wensen aan het college) van het CDA haalden het niet. De een over gedifferentieerde grondprijzen werd tijdens de vergadering ingetrokken en de andere over een verbindende woonregisseur kende geen genade bij de andere partijen. “Overbodig”, zei de wethouder.
Leefbaarheid en handhaving
De VKP legde vooral nadruk op leefbaarheid (zwerfvuil, dumpingen, geur- en geluidsoverlast etc.) en striktere handhaving daarvan. Meer inzet van BOA’s (Buitengewone OpsporingsAmbtenaren) en ambtelijke uren is gewenst. Een motie hiertoe om dat in de kadernota op te nemen vond unanieme instemming.
Communicatie en dienstverlening
Zowel de VKP, het CDA als AB’90 vinden communicatie vanuit de gemeente naar de burgers en bedrijven een sleutel tot succes. Maar dat communicatie en dienstverlening nog verbeteringen verdienen werd nog eens duidelijk door AB’90 naar voren gebracht. “Klantgerichte dienstverlening is nog niet bij elke CGM-ambtenaar ingedaald!” “Het leidt tot een slecht imago en creëert afstand tussen burger en gemeente”. De burgemeester beloofde beterschap en was al geruime tijd hiermee bezig.
Spreiding onderwijs en gebouwen
AB’90 uitte zorgen over de toenemende krimp waarbij over enkele jaren 40% minder leerlingen onze basisscholen bevolken. “Dreigt sluiting van kleine scholen?” Wethouder: ”We zijn samen met Peelraam druk bezig een analyse en toekomstvisie van het onderwijs op te stellen in onze gemeente.
Subsidie wordt stimulering
AB’90 vindt dat het aanstaande nieuwe subsidiebeleid veel meer elementen moet bevatten die prikkelen en stimuleren tot samenwerking. Een loutere herverdeling van de huidige subsidiegelden vindt AB’90 onvoldoende. “Maak een koppeling met het leefbaarheidsbudget en haal de stimuleringssubsidie uit het nieuwe beleid”.
En nog veel meer...
Bekijk de hele bijdrage van de Algemeen Belang ’90 fractie tijdens de begrotingsbehandeling via www.ab90.nl.
Theo van Eenbergen,
AB’90