Op 24 november vond in Myllesweerd het eerste woondebat van de gemeente Mill en Sint Hubert plaats. Tijdens een interactief debat konden de aanwezigen hun wensen, visie en ideeën geven over het wonen in een van de dorpen in de gemeente. Dit gebeurde aan de hand van een aantal stellingen.
Het panel met ‘woonprofessionals’ zoals de Rabobank, Mooiland, notaris, makelaars, projectontwikkelaars en de gemeente reageerde hierop en voorzag alle belangstellenden van informatie en de nieuwste woontrends.
Stelling 1: Ik wil persé in deze gemeente blijven wonen
70% van de aanwezigen zei volmondig ‘ja’ tegen deze stelling. Bij het gesprek in de zaal kwam vervolgens wel de discussie los dat dat dan wel mogelijk moest zijn en mogelijk moest blijven. Een aantal aanwezige jongeren gaf aan dat het moeilijk is om aan een ‘betaalbare woning’ te komen. Betaalbaarheid van bouwgrond werd genoemd als een van de wensen.
Stelling 2: Jonge woningzoekenden zijn te kieskeurig en te veeleisend
78% is het niet eens met deze stelling. Een aantal geeft aan bereid te zijn langer thuis te blijven wonen als er nog geen geschikte woning te krijgen is. Het overgrote deel vindt dat je flexibel moet zijn als je op zoek gaat naar een huis. Zij zijn bereid om een woning te aanvaarden die tijdelijk voldoet maar nog niet helemaal past in het toekomstplaatje. De projectontwikkelaars Barli en Mill Home vertelden vervolgens kort over de mogelijkheden en trends in goedkopere huisvesting zoals Tiny Houses en studio’s.
Stelling 3: Als ik een huurwoning zoek in deze gemeente maak ik geen enkele kans
Met deze stelling was de helft van de aanwezigen het eens, en de helft oneens. Het ging de aanwezigen hier vooral over de inkomensgrenzen die hierbij werden gehanteerd. Mooiland gaf hierop een toelichting en nodigde de aanwezigen uit om in hun stand in de informatiemarkt te kijken naar de mogelijkheden in relatie hun persoonlijke situatie.
Stelling 4: Voor mij is er geen bouwgrond in deze gemeente
Het merendeel van de aanwezigen was het niet eens met deze stelling. Er is volgens de aanwezigen wel bouwgrond beschikbaar maar door de afmeting van de kavels soms niet betaalbaar voor starters op de woningmarkt. De Vereniging Wilbertoord gaf aan dat er in Wilbertoord een grote mate van flexibiliteit bestaat in de kavels waardoor er wel mogelijkheden zijn geweest voor starters. Wethouder van den Boogaart gaf vervolgens aan wat hierin de mogelijkheden zijn. De jongeren gaven aan dat een flexibele maatvoering van kavels een wens is.
Stelling 5: In de praktijk is het moeilijker om een lening te krijgen dan in de reclame
Met deze stelling was 85 % van de aanwezigen het eens. Vooral jongeren met een eigen bedrijf gaven aan hier tegen aan te lopen. De Rabobank bood de jongeren aan om tijdens de informatiemarkt de mogelijkheden hiervoor verder te bespreken en in dit gesprek in te zoomen op de persoonlijke situatie.
Hoe nu verder?
Tijdens het bespreken van de stellingen kwamen een aantal wensen aan bod waar de gemeenteraad mee aan de slag gaat. Tijdens een vervolgavond, die met een aantal jongeren wordt georganiseerd in maart 2017, koppelt de gemeenteraad terug welke oplossingen zij kunnen bieden en waar ze de jongeren in tegemoet kunnen komen.
Iedereen is van harte welkom om bij dit vervolg aanwezig te zijn. Een uitnodiging hiervoor volgt nog. Mocht u nog meer informatie willen hierover, kan dit via