Dat de bomen in de zorgsector niet meer tot in de hemel groeien, is algemeen bekend. Zorgorganisaties zijn genoodzaakt om de beschikbare (geld)middelen in te zetten voor de directe zorgverlening.
Alles wat hier niet onmiddellijk mee samenhangt, wordt kritisch getoetst op kosten en baten. Zo kwam ook de dierenweide van Pantein-zorgcentrum Aldenhorst in Mill ter discussie te staan.
Verrast
De dierenweide van zorgcentrum Aldenhorst is al vele jaren een vaste waarde in Mill. Bewoners en buurtgenoten genieten van het gezelschap van de dieren die daar rondlopen. Weer of geen weer, er zijn altijd wel mensen in de buurt van de geiten en de kippen te vinden. Niet in de laatste plaats de vrijwilligers die zorg dragen voor het voederen en verzorgen van de dieren.
In april 2017 klonk er ineens een alarmerend bericht: Pantein kan en wil de kosten van de dierenweide niet langer dragen en zoekt naar een oplossing.
“Het onderwerp kwam voor het eerst in onze lokale cliëntenraad aan de orde” zegt Marco Sichtars, voorzitter van die raad. “We waren onaangenaam verrast, want de dierenweide is al sinds jaar en dag voor onze bewoners een bron van ontspanning en plezier. Dus wanneer het bestaan daarvan ter discussie wordt gesteld, staan we op scherp. We hebben direct aangegeven mee te willen denken hoe we de dierenweide kunnen behouden.”
Welzijn
De verbinding met de stichting Vrienden van Aldenhorst was gauw gelegd. Marco Sichtars is tevens voorzitter van deze stichting, die zich sinds eind 2015 inzet voor verfraaiing en veraangenaming van het zorgcentrum en zijn omgeving.
“We besloten meteen in actie te komen. Het behoud van de dierenweide past volledig in onze statutaire doelstelling en draagt bij aan het welzijn van de bewoners,” zegt John van Grinsven, secretaris van de Vriendenstichting. “Bovendien heeft camping Boszicht in Wilbertoord, die ik samen met mijn vrouw Riet run, destijds de drie geitjes ter beschikking van Aldenhorst gesteld. We weten dus heel goed waar we het over hebben.”
“Maar onze stichting heeft niet veel geld”, vult penningmeester Harrie Poos aan. “Dus we doen sam-sam. Onze stichting neemt het voer en het onderhoud van de weide en opstallen voor haar rekening. Camping Boszicht betaalt alles wat met de zorg voor de dieren zelf te maken heeft”. Marco Sichtars besluit: “We hebben wel als voorwaarde gesteld, dat de vrijwilligers die nu de verzorging van de dieren op zich nemen, hun waardevolle werk voortzetten. Dat is gelukkig het geval.”
En zo kan het dus gebeuren dat een vriendenstichting en een camping de handen ineen slaan om in een unieke samenwerking de kosten van een dierenweide van een zorgcentrum voor hun rekening te gaan nemen.