Veel ouders vragen zich af op welke leeftijd ze hun kind moeten opgeven voor zwemles. Daarop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt namelijk van verschillende factoren af.
Een kind kan een zwemslag pas onder de knie krijgen als hij er cognitief en fysiek aan toe is. Vierjarigen zijn vaak nog niet in staat om zoiets ingewikkelds al een zwemslag te leren, terwijl dit een belangrijk onderdeel is voor het A-diploma. Vijfjarigen lukt dat veelal beter en sneller. Dat is de reden dat veel zwemscholen kinderen pas toelaten als ze vijf jaar zijn.
Toch kan een kind van vier jaar eerder toe zijn aan de reguliere zwemlessen. Als ouders deelnemen aan het Baby-Peuter-Kleuterzwemmen zal hun kind zich vrijer voelen in het water dan wanneer het kind pas begint met zwemmen als hij vijf jaar is. De begeleidsters van het BPK-zwemmen kunnen dat heel goed inschatten. Simone Swinkels, expert op het gebied van BPK-zwemmen en eigenaar van ‘Spetterpret’, is van mening dat zwemscholen voor deze kinderen een uitzondering moeten maken om te voorkomen dat deze watervrije kinderen zichzelf een zwemslag gaan aanleren die afwijkt van de reguliere zwemslag. Het kost dan meer tijd om de goede zwemslag aan te leren.
Het BPK-zwemmen is een goede opstap naar de reguliere zwemlessen. Als ouders van jongs af aan met hun kind zwemmen haalt het meestal veel sneller zijn A-diploma. Swinkels adviseert om zo vroeg mogelijk met zwemmen te beginnen. Dat kan al vanaf de leeftijd van drie à vier maanden. De nadruk ligt aanvankelijk vooral op het kennismaken met diverse situaties. Het plezier in het spelen en ontdekken staat voorop. De begeleiding van het babyzwemmen wordt aangepast aan de leeftijd en ontwikkelingsfase, ook als een baby de peuter- en kleuterleeftijd bereikt. Het kind leert basisvaardigheden die terug komen bij de reguliere zwemlessen, zoals de ademtechniek, het buik- en rugdrijven, springen als een potloodje, door het zwemgat gaan, etc. Daardoor hebben ze een voorsprong als ze met zwemles beginnen.
Gaat een kind te vroeg naar zwemles dan zal het minder snel de zwemslagen onder de knie krijgen en er langer over doen om zijn eerste zwemdiploma te halen. Dit kan ten koste gaan van het plezier in zwemmen en het het kan ouders veel geld kosten.
Omdat veel zwemlesaanbieders een wachtlijst hanteren die kan oplopen tot een half jaar of langer is het belangrijk om bijtijds te informeren. Anders kan het gebeuren dat een kind wel heel laat begint met zwemles.
Meer weten?
Zie www.baby-peuter-kleuter.nl of mail