Donderdagavond 6 juli rond negen uur valt in een bomvol Myllesweerd in Mill voor de laatste keer die avond het doek. Enthousiast klapt het publiek, 114 geslaagde leerlingen van het Merletcollege Mill en hun ouders, voor de docenten van de school, die traditiegetrouw weer een prachtige avond met zang, beeld en tekst voor de eindexamenleerlingen hebben gemaakt.
Wederom kijkt iedereen met trots naar het resultaat: opnieuw 100 % geslaagd. Weinig scholen doen ze dit na.
Gelderlander
Twee dagen na de diploma-uitreiking, lezen medewerkers van het Merlet een artikel in De Gelderlander: “Toekomst Merlet in Mill onzeker” over de toekomstige daling van het aantal leerlingen, waar elke school in het Land van Cuijk mee te maken krijgt. De kop boven het artikel in de digitale versie is nog stelliger: “Onduidelijk hoe lang Merletcollege Mill open blijft”.
Het verslag ging over de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Mill, met name over de leerlingenaantallen van de basisscholen in de gemeente. In de marge van de raadsvergadering vroeg een raadslid of er nog iets was veranderd wat betreft de toekomst van het Merletcollege in Mill.
Geen zorgen
“Moeten (toekomstige) ouders en leerlingen zich nu ongerust maken over de toekomst van onze school? Nee!” Zo schrijft het Merletcollege in een brief aan De Neije Krant.
Wat zijn de feiten als het gaat over het Merletcollege in Mill?
“Komend schooljaar hebben we dus 114 leerlingen minder, want die verlaten de school met een diploma. Maar er komen 115 nieuwe brugklasleerlingen bij! Voeg dat bij de leerlingen die in klas 2, 3 of 4 instromen vanuit scholen in de regio die de zorg, geborgenheid en kleinschaligheid van Mill gaan opzoeken. Dit schooljaar telde Mill rond de 440 leerlingen. Volgend schooljaar tellen we er rond de 450. In een teruglopende markt., in een demografische krimpregio.
Schooljaar 2018-2019 zullen, als we kijken naar de overweldigende aantallen groep 7 leerlingen die dit voorjaar de open dag hebben bezocht, rond de 100 nieuwe brugklassers instromen. Omdat we fantastische resultaten boeken. Omdat hier elke leerling wordt gezien. Omdat bij ons de invoering van de wet passend onderwijs rimpelloos verliep, waarschijnlijk omdat wij ons al jarenlang bekommeren om leerlingen die een steuntje in de rug nodig hebben.
Wie bij ons in de brugklas begint, kan de school gewoon in Mill afmaken. 4 jaar lang.
Kortom, de komende 5 tot 7 jaar is er in Mill helemaal niets aan de hand. Van stoppen is absoluut geen sprake. Weet iemand hoe de situatie er over een jaar of 5 uitziet? Minder leerlingen, dat is zeker. Hoeveel minder? Waar kiezen leerlingen en ouders in de brede regio voor? Hebben zij er een langere reistijd voor over om naar een excellente school te gaan die volgens omroep Brabant tot de beste van de provincie behoort? Zou zo maar kunnen. Wij hebben de afgelopen tien jaar alle voorspellingen omtrent de belangstellingspercentages gelogenstraft. We kregen altijd veel meer leerlingen dan de deskundigen hadden uitgerekend. Zolang wij ook veel leerlingen van buiten ons eigen voedingsgebied aantrekken is er geen reden tot zorg.
Onze toekomst is, op de lange termijn, onzeker. Dat geldt ook voor het voortbestaan van de zelfstandige gemeente Mill en Sint Hubert. Dat geldt ook voor het voortbestaan van een krant. Maar dat is iets anders dan: “we gaan hoe dan ook dicht, maar we weten nog niet wanneer”.
De laatste regels van het cabaret op die zwoele donderdagavond galmen nog in de hoofden van de bezoekers na: “op die kleine school in Mill, wordt het voorlopig nog niet stil...”
Het volledige team van het Merletcollege in Mill