De onderwijsstaking kende ’s avonds een vervolg, want na anderhalf uur vergaderen staakten ook de raadsleden met hun stemmen. Deze situatie komt in de Millse gemeenteraad nauwelijks voor.

Vragenuurtje

In het vragenuurtje namen de raadsleden met de volgende onderwerpen het college op de korrel: of de gemeente BTW-plichtig is bij afname van uren CGM (CDA)?, stand van zaken over aanleg glasvezelnetwerk LvC (VKP), het in verval geraken van kasteel Aldendriel (AB’90) en de bomensituatie bij het pand aan de Kerkstraat 10 in Mill (AB’90).

AB’90 teleurgesteld in wethouder

AB’90 beklaagde zich dat de wethouder een summiere uitvoering geeft aan haar motie om te komen tot een centraal vrijwilligerspunt dat advies aan verenigingen geeft, samenwerking bevordert, verbindt en subsidiebronnen aanboort. De wethouder gaat liever in zee met Sociom, die haar taak voornamelijk ziet in het coördineren van vrijwilligers. AB’90 vond dat bij lange na niet breed genoeg en reageerde teleurgesteld en drong bij de wethouder aan, de inzet van Sociom tijdig te evalueren.

Wijk- en dorpsraden ontvangen subsidie

Met het vaststellen van de beleidsnotitie is het voor de wijk- en dorpsraden nu mogelijk om binnen het nieuwe subsidiebeleid subsidie te ontvangen. Wijk- en dorpsraden nemen een steeds belangrijkere plaats in onze gemeenschap in. Het is een fundament om te komen tot krachtige kernen. In de beleidsnotitie lezen we waarmee o.a. de wijk- en dorpsraden zich bezighouden, hoe de communicatie met de gemeente gaat gebeuren en bij wie rollen en verantwoordelijkheden liggen.

Het is een gemis dat de kern van Mill geen wijkraad heeft, echter wel veel buurtschappen met leden. AB’90 opperde een soort van overkoepelend overleg in het leven te roepen, waarin van elke buurtschap afgevaardigden zitting nemen. Misschien wel als opmaat voor een wijkraad. Wethouder omarmde het idee en beloofde ambtelijke capaciteit vrij te maken om draagvlak te onderzoeken.

Een VKP-motie om naast raadsleden ook commissieleden te verbieden om bestuursfuncties van wijk- en dorpsraden te vervullen werd verdeeld aangenomen, terwijl het raadsvoorstel zelf een unanieme instemming kreeg.

Gemeenschapsaccommodaties worden maatschappelijke ondernemingen

Gemeenschapsaccommodaties (de Wis, de Jachthoorn, de Wilg en de Wester) moeten binnen vier jaar toekomstbestendig worden, d.w.z. op eigen benen kunnen staan zonder gemeentelijke subsidies. Na grondig onderhoud en verduurzaming (energiezuinig) zouden deze accommodaties zelfstandig kunnen functioneren.

En weer vond AB’90 het voorstel te smal en had graag alle gemeentelijke accommodaties, privatisering, schoolgebouwen etc. in het voorstel teruggezien. “Nu worden het allemaal losse onderdelen i.p.v. een integraal rapport”. AB’90: “Het is wel een stap in de goede richting”.

Het CDA: “De inhoud van het voorstel is weinig innovatief (vernieuwend) en vier accommodaties is ook mager”. Maar was positief t.a.v. meer ondernemerschap, geen bezuinigingen en veel duurzaamheid.

VKP wilde naast vrijwilligers meer gebruik maken van inzet van mensen met beperking op de arbeidsmarkt en diende hiervoor een amendement in. Na een schorsing stemden VKP en CDA vóór (6) en DL met AB’90 tegen (6) het amendement. Evenals de tegenstemmers vond de wethouder de inhoud sympathiek maar te dwingend voor startende ondernemingen. De stemmen staakten en bij afwezigheid van 3 raadsleden moet het voorstel opnieuw op de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering.

Theo van Eenbergen
AB’90