Motie van de raad: “College, kom met een voorstel voor verschillende grondprijzen per kern”.
Tijdens bespreking van de “kadernota 2018” in de gemeenteraad ontstond een discussie over grondprijzen voor woningbouw in onze gemeente. Enkele fracties gaven aan dat er redenen zijn om de grondprijs in onze gemeente per kern verschillend te maken. Als belangrijkste argument werd het verschil in voorzieningenniveau tussen de kernen aangevoerd, zoals de nabijheid van winkels, huisarts, apotheek etc. Concreet betekent het dat de prijs voor bouwgrond in Wilbertoord, Sint Hubert en Langenboom naar beneden zou moeten, en tegelijkertijd die in Mill zou moeten stijgen. Tenminste als we dat met een neutraal (betaalbaar) effect op de gemeentelijke begroting zouden moeten doorvoeren.
Wat is de belangrijkste reden om op een bepaalde plek te gaan bouwen?
Algemeen Belang ‘90 is geen voorstander van verschillen in grondprijs per kern, omdat de afstanden tot de belangrijkste voorzieningen in onze gemeente gemiddeld zeer beperkt zijn en AB’90 in de praktijk ziet, dat de grondprijs geen belangrijke rol speelt in de keuze waar men wil wonen. Mensen kiezen juist voor een woonlocatie vanwege de hechte gemeenschap, de nabijheid van de Kuilen of de bossen, de passie voor de lokale voetbalclub of gewoon de nabijheid van familie en vrienden (sociale netwerk). De afstand tot de voorzieningen blijkt meestal niet bepalend te zijn. Terzijde: vanuit het Grootven in Sint Hubert naar de Albert Heijn is hemelsbreed korter dan vanuit de Brugse Berg in Mill. Of de nabijheid van voorzieningen echt een argument is, zou dan moeten blijken uit verkoopcijfers van bestaande woningen. Maar wanneer vergelijkbare woningen met eenzelfde grondoppervlak verkocht worden, zie je in onze hele gemeente geen verschillen in de verkoopprijs. Kopers kopen een woning dus blijkbaar om andere redenen dan de prijs van de grond.
Er zijn ook interessante alternatieven...
Volgens Algemeen Belang’90 kun je wel op een andere manier invulling geven aan de totstandkoming van grondprijzen. Het is namelijk verdedigbaar om korting op de grondprijs te geven wanneer bouwers een gewenst type woning bouwen. Bijvoorbeeld een energie-neutrale woning levert een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen, of een starterswoning welke gemakkelijk aanpasbaar is tot een nultreden-woning, draagt bij aan het meer flexibel maken van de woningvoorraad. Of een levensloopbestendige woning die ervoor zorgt dat senioren langer thuis kunnen blijven wonen. Zo’n woning blijft in de toekomst ook nog eens waardevast. Of je zo’n woning in Wilbertoord, Langenboom, Sint Hubert of in Mill bouwt, mag dan eigenlijk geen verschil uitmaken. Wat Algemeen Belang ‘90 betreft, dragen de bovenstaande ideeën bij aan de discussie en de uitwerking van grondprijsdifferentiatie waar de gemeenteraad om gevraagd heeft. Wij gaan er voor!
Bram Hendriks en Erik Rietveld
Namens fractie Algemeen Belang ‘90