Mede dankzij het batige saldo van de onlangs overgedragen landelijk werkende Stichting Hart in Actie aan De Hart&Vaatgroep, heeft Toon Hermsen aan Kasteel Tongelaar een AED kunnen schenken.
Enkele dagen geleden mocht Ingeborg Vriends - van der Steijn de AED in ontvangst nemen. “Dit stond al een enorm lange tijd op ons verlanglijstje,” aldus een superblije Ingeborg Vriends - van der Steijn.
Kasteel Tongelaar en Boerderij de Benedenhof liggen op het prachtige Landgoed Tongelaar. Op deze toplocatie in Mill kun je terecht voor feesten, vergaderingen, brainstormen, netwerken, dineren, concerten en overnachtingen. Het kasteel is een officiële trouwlocatie van de gemeente Mill. De rustige, bosrijke omgeving van Landgoed Tongelaar biedt volop inspiratie voor boeiende sessies, heidagen, seminars of trainingen en cursussen. Elk jaar kan iedereen een Goei Leven in het Land van Cuijk beleven, proeven en ervaren tijdens het Pluk en Oogstfeest. Bovendien is er gelegenheid om het informatiepunt van het Brabants Landschap in het torenfort te bezoeken. Op Tongelaar worden ook regelmatig concerten, educatieve wandelingen, pop-up diners en exposities georganiseerd.
Een AED, daar red je levens mee
Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Dat apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen. In het geval van een reanimatie gaat het vooral om tijd. Indien er binnen zes minuten een AED ter plekke is stijgt de overlevingskans aanzienlijk.” legt Toon uit.
“Burgerhulpverleners zijn hierbij onmisbaar. Indien zij aangemeld zijn bij HartslagNU ontvangen zij bij een 112-melding waar mogelijk sprake is van een hartstilstand een oproep via hun telefoon. Dit gaat via lokalisering van hun mobiel. De hulpverleners in de omgeving van het slachtoffer ontvangen een oproep om of de AED op te halen, of naar het slachtoffer te gaan. Deze personen zijn vaak eerder ter plekke dan de ambulances en door tijdig te starten met de reanimatie wordt de overlevingskans vergroot.”
“Daarom gaan wij Brabants Landschap vragen of wij een verwarmde AED-buitenkast aan het kasteel mogen bevestigen, zodat de AED ook beschikbaar komt voor de bewoners van de nabijgelegen boerderijen. Uiteraard hopen wij van harte dat het gebruik van de AED niet nodig zal zijn, maar het is goed om te weten dat deze mogelijkheid er nu is. We vinden het enorm fijn om op deze manier ons steentje bij te kunnen dragen aan het hartveilig maken van onze activiteiten. “ aldus Ingeborg.
AED-gebruik niet meer voor kosten van de eigenaar
Op enorm veel locaties hangt inmiddels in ons land een defibrillator of AED. Na AED-gebruik moeten onder meer de elektroden worden vervangen. De eigenaar van een defibrillator hoeft niet langer op te draaien voor de kosten hiervan. Vanaf 2018 kunnen zij de rekening voor het opnieuw gebruiksklaar maken indienen bij de ambulancedienst.