In het voorbije jaar gaf Toon Hermsen, geestelijk vader van een aantal landelijk werkende goede doelen organisaties, waaronder de Stichting Kies voor Leven (AED-implementatie) en Stichting Hart in Actie (chronisch beperkten stimuleren om te bewegen), opnieuw weer heel wat bruikbare spullen weg.
Daartoe behoorden onder andere AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren), meerdere AED-trainers, diverse AED-buitenkasten en verschillende andere belangrijke hulpmiddelen. Ook schonk hij álle hulpverleners van één van zijn geesteskindjes, de Millse sportvereniging voor hartpatiënten en diabeten, een reanimatie mondkapje met reserve ventielen en een actueel lesboek basale reanimatie met AED. Met al deze schenkingen heeft hij weer een mooie bijdrage kunnen leveren aan het verhogen van de levenskansen van mensen die geconfronteerd worden met een hartstilstand.
De afgelopen jaren zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. De groei van het aantal burgerhulpverleners én hun rol in de hulpverleningsketen hebben hiertoe bijgedragen. Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand. Hun kwaliteit van leven na afloop is over het algemeen goed.
“Wij hebben tot doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand”, zegt Toon Hermsen, ambassadeur van de Hartstichting. “Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo heel veel levens worden gered.”
“Om dit te kunnen bereiken, zijn heel veel burgerhulpverleners nodig, goed verspreid over het land, die in geval van nood een naaste, familielid of buurtbewoner direct kunnen helpen. Op dit moment staan 170.000 Nederlanders geregistreerd bij een van de twee oproepsystemen: Hartveilig Wonen en Hartslag Nu. Met ingang van volgend jaar is er nog maar één burgerhulpverleningssysteem actief: HartslagNu.”