De komende weken geven wij u een inkijk in het Verkiezingsprogramma, 2018-2022 van de VKP, waarbij we telkens één thema uitlichten. Deze reeks starten we met het thema Leefbaarheid.

Decentralisaties

Onder aanvoering van VKP wethouder Erik van Daal is invulling gegeven aan de drie decentralisaties vanuit de rijksoverheid: zorgtaken die door de overheid bij gemeentes zijn neergelegd op het gebied van WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), Jeugdzorg en de Participatiewet. Hierbij stonden klanttevredenheid en burgerparticipatie centraal. Voor het succesvol afronden van de invoering hiervan, willen wij graag complimenten en onze dank uitspreken aan alle samenwerkende organisaties, onze inwoners en alle vrijwilligers die er samen voor zorgen dat wij in zo´n mooie gemeente kunnen wonen, werken en recreëren.

De VKP omarmt eigen verantwoordelijkheid

Juist in onze kernen zijn eigen initiatief, saamhorigheid en betrokkenheid van inwoners, bedrijven en verenigingen extra belangrijk om te komen tot een zo leefbaar mogelijke samenleving, ook op lange termijn. Hiervan zijn in onze gemeente vele goede voorbeelden te noemen, veelal gedragen door vrijwilligers. De VKP draagt deze initiatieven een warm hart toe. Eigen Kweek uit Langenboom is hier een goed voorbeeld van maar ook de dorpsvisie "Wilbertoord vooruit".

Leefbaarheidsbudget

De VKP is groot voorstander van samenwerkingsverbanden vanuit de gemeenschap zelf zoals een dorpsraad, een zorgcoöperatie, huiskamerprojecten etc., die de betrokkenheid van en leefbaarheid voor de inwoners versterken. Om burgerinitiatief te stimuleren is er het leefbaarheidsbudget. In het verleden is hiervan gebruik gemaakt o.a. voor oprichting van de zorgcoöperaties, maar ook bijv. voor een openbare boekenkast in een gemeenschapsaccommodatie. We vinden het belangrijk dat er voldoende geld aanwezig is binnen dit leefbaarheidsbudget om nieuwe burgerinitiatieven eenmalig financieel te kunnen blijven ondersteunen.

Basisvoorzieningen

De VKP is voor het behoud van de basisvoorzieningen in alle kernen zoals faciliteiten voor het verenigingsleven, een basisschool en een gemeenschapsaccommodatie. Hierbij hebben de inwoners, wat de VKP betreft, een hoge mate van "eigen inbreng en medeverantwoordelijkheid". Het zorgen voor basisvoorzieningen kan ertoe bijdragen dat mensen zich minder snel eenzaam voelen, maar ook dat ze sporten en daardoor langer gezond blijven.

Dementievriendelijke gemeente

De VKP pleit ervoor dat gemeente Mill en Sint Hubert een dementie-vriendelijke gemeente wordt. Door toenemende vergrijzing van onze samenleving zal dit een steeds belangrijker item worden, waarvan de impact door velen nog onderschat wordt. In een dementievriendelijke gemeenschap kunnen mensen met dementie mee blijven doen in het dagelijks leven, zoals boodschappen doen en lid blijven van een sportclub.

www.vierkernenpartij.nl