Tour Mill Lijn is een kleinschalig woonproject voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking. Het is door enkele ouders uit Mill opgezet in samenwerking met stichting Driestroom en woonmaatschappij Mooiland.

Voor de realisatie hiervan zal de voormalige basisschool de Kameleon aan de Havikstraat in Mill verbouwd worden tot acht wooneenheden met een gemeenschappelijke ruimte. De 24-uurs zorg wordt gegarandeerd door de zorgondernemers die in dit gebouw een grote wooneenheid ter beschikking krijgen.

Initiatief

“Wij willen graag onze kinderen zelfstandig laten wonen met begeleiding, maar dat dan ook nog in Mill.” Dat vertellen Gerie Boumans en Marius Verbruggen. Zij zijn samen met enkele andere ouders van kinderen met een verstandelijke beperking initiatiefnemers van dit woonproject. Gerie: “De gemeente Mill en Sint Hubert organiseerde diverse woonavonden voor jongeren. Daar ben ik ook geweest. Maar er waren niet echt projecten waar onze zoon terecht zou kunnen. Vandaar dat ik andere ouders met kinderen met een beperking benaderd heb en gezamenlijk zijn we aan de slag gegaan.”

Zoektocht

Stichting Driestroom heeft al heel wat van dit soort woonprojecten opgezet. “Maar niet in onze gemeente,” vertelt Marius Verbruggen. “Net als jongeren zonder beperking willen ook onze kinderen kunnen kiezen of ze wel of niet in de eigen omgeving waar ze geboren en getogen zijn gaan wonen. En dat is in Mill.” Na een zoektocht naar een geschikt pand viel hun oog op de leegstaande Kameleon. Gerie: “Mooiland had plannen hier woningen van te maken. Wij hebben ze onze wensen voorgelegd en daar waren ze gelukkig ook enthousiast over. Ondertussen zijn er tekeningen gemaakt en binnenkort start de verbouwing. Als alles volgens plan verloop zal het in september opgeleverd worden.”

Nog ruimte

Er komen acht appartementen waar de jongeren zelfstandig kunnen wonen. Marius: “Maar er komt ook een gemeenschappelijke ruimte waar een grotere keuken komt, een woonkamer en ruimte voor recreatie. Ze kunnen zich altijd terugtrekken in hun eigen appartement en in de gezamenlijke ruimte kunnen ze samen zijn en samen koken en eten.” Op dit moment zijn er vijf jongeren die er willen gaan wonen. Gerie: “We zijn nu nog op zoek naar drie belangstellenden die hier willen komen wonen en die uiteraard ook passen bij de vijf bewoners die zich al hebben aangemeld.” Jongeren met minimaal zorgzwaartepakket 4, wat staat voor beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging, kunnen er terecht.

Zorggezin

Voor de verzorging en begeleiding zoekt Stichting Tour Mill Lijn een zorggezin. Marius: “Er komt een woning bij waar een zorggezin of waar zorgouders kunnen wonen. Hun taak is om net als gewone ouders de jongeren te begeleiden, met hun activiteiten te ondernemen en te zorgen dat alles goed loopt. Zij worden vanuit de persoonsgebonden budget van de bewoners betaald. Desgewenst kunnen zij dus ook anderen inschakelen voor de zorg.”

Acties

Stichting Tour Mill Lijn moet zelf zorgen voor de realisatie en inrichting van de gezamenlijke ruimte waar bijvoorbeeld ook de keuken deel van uitmaakt. “We gaan hiervoor ook acties en activiteiten opzetten, om geld in te zamelen. Natuurlijk gaan we ook met bedrijven in gesprek om te zien wat zij voor ons kunnen en willen betekenen. Mochten er nu al ondernemers, instellingen of particulieren zijn die ons willen helpen, dan horen we dat uiteraard graag.”

Meer informatie

Gerie Boumans T: 06-20792765 E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.