“Ik ben geboren in 1987 in Aleppo in Syrië. Ik moest vluchten voor het enorme oorlogsgeweld daar. Hier kwam ik in Overloon terecht in het AZC”.
Mohamad heeft 6 ½ maand in het asielzoekerscentrum gewoond. “In een korte tijd kreeg ik het Nederlands aardig onder de knie. De taal spreken is belangrijk, omdat je er contacten mee opbouwt en je netwerk uitbreidt. Ik leer nog elke dag”, glimlacht Mohamad. “Na het AZC kreeg ik woonruimte in Landhorst en dat wennen. Want hoe krijg je in zo’n kleine gemeenschap contacten? Ik ging naar de voetbalclub, hoewel ik eigenlijk helemaal niet kon voetballen. Dat heeft geholpen om me steeds beter thuis te voelen.”
Participatie
“Nog in het AZC, hielp ik anderen door tolkwerk, papierwerk regelen, instanties bellen enz. Wel iets anders dan ik in Aleppo gewend was. Ik ben opgeleid als boekhouder en werkte bij een gemeente. Helpen van anderen motiveert mij en zo maakte ik kennis met de Nederlandse cultuur. Eenmaal in Landhorst bleef ik vrijwilligerswerk doen bij Vluchtelingenwerk Nederland. Eind 2016 vroeg een medewerker van Sociom of ik als vrijwilliger mee wilde werken aan het project Participatieverklaring. Een hele uitdaging”, vertelt Mohamad lachend. “De participatieverklaring werd onder coördinatie van Sociom in alle vijf gemeenten van het Land van Cuijk opgestart, we hebben het samen vormgegeven. Ik begon als vrijwillige tolk en na een paar maanden werd ik coördinator van het project en dus medewerker van Sociom.”
Doel
Statushouders moeten kennis verwerven over de Nederlandse kernwaarden. Sociom organiseert workshops over omgangsvormen, het nemen van eigen verantwoordelijkheid, vrijheid en gelijkheid. Over de wet, over gezondheidsnormen in het nieuwe thuisland. Het gaat over samenleven in Nederland; hoe doe je dat eigenlijk?
“Inmiddels werk ik niet meer bij Sociom, in september begin ik de HBO-opleiding Social Work bij de HAN. Wat ik wil laten zien”, besluit Mohamad, “dat er altijd kansen zijn en dat je er niet op moet wachten. Nederlands leren is het allerbelangrijkste om door te kunnen gaan en je kansen te grijpen.”
De participatieverklaring is sinds kort een verplicht onderdeel van het inburgeringstraject voor statushouders. Gemeenten zijn verantwoordelijk. In het Land van Cuijk heeft Sociom samen met vrijwilligers de coördinatie en organisatie van kennisworkshops in handen. Binnen een jaar moet de participatieverklaring ondertekend worden.
Coördinator Participatieverklaring bij Sociom is José van Wely. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 0485 700500 of per email