Wat is een hielspoor? De officiële naam voor een hielspoor is fasciitis plantaris ofwel peesplaatontsteking onder de voet.

Onder de voet loopt een stevige peesplaat, van de hiel naar de tenen. Deze peesplaat ondersteunt de voet en vangt schokken op tijdens het lopen. Soms komt er een te grote spanning op de peesplaat, hierdoor kunnen er hele kleine scheurtjes ontstaan. Vaak gebeurt dit op de plaats van de aanhechting bij het hielbeen, maar kan ook verder onder de hiel zitten of juist een stukje verder onder de voet.

Wat voel je als je een ontsteking aan de peesplaat hebt?

‘s Ochtends als je opstaat uit bed is de voet erg pijnlijk, maar na een stukje lopen zakt de pijn weer weg. Later op de dag na veelvuldig lopen kan het opnieuw pijnlijk worden. Ook na enige tijd gezeten te hebben zijn de eerste meters die je loopt pijnlijk. Ook is het mogelijk dat het stadium van startpijn gepasseerd is en dat staan en lopen altijd pijnlijk is.

Wat kan de oorzaak zijn?

Een peesplaat ontsteking ontstaat meestal door een overbelasting, bijv. een beroep waarbij je veel moet staan of lopen, door overgewicht, mensen die beginnen met hardlopen of wanneer de loopafstand vergroot wordt. Of een andere activiteit waarbij de voet zwaarder dan normaal belast wordt.
Tijdens het onderzoek beoordelen wij of er pijn ontstaat wanneer er op de voetzool wordt gedrukt aan de voorzijde van de hiel waar de peesplaat vast zit aan het hielbeen. Ook kijken wij of de stand van de voet (holvoet, platvoet) een oorzaak kan zijn van de klachten en wordt de lengte van de kuitspieren beoordeeld. Dan wordt beoordeeld of de functie van de voet niet verstoord is.

Behandelmogelijkheden

Herstellen van een peesplaatontsteking is vaak een lang proces. Vaak zoeken wij samenwerking met fysiotherapie om de klacht succesvol te behandelen.
De eerste stap om van de klachten af te komen is het verminderen of zelfs stoppen met de activiteit die de pijn veroorzaakt of verergerd heeft.
Stretchen van de kuitspieren is zeer effectief om van de klachten af te komen.
Op maat gemaakte zolen (steunzolen) kunnen de voetenstand aanpassen waardoor de afwikkeling beter kan verlopen en de hiel ontlast wordt.
Een nachtspalk kan gebruikt worden om ’s nachts de voetstand in een juiste stand te houden.
Heel vaak geven we schoenadvies, geschikte schoenen kunnen bijdragen aan een sneller herstel.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over voetklachten, dan kunt u telefonisch of via e-mail contact opnemen met Will van den Akker, Podozorg Mill, www.podozorg-mill.nl.