In het weekend van vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2023 wordt in Mill het 66-jarig bestaan van carnaval gevierd. Tot die tijd kijken we regelmatig met verschillende personen terug op die 66 jaar. Deze keer doen we dat samen met Marietje van Kempen en haar dochter Marianne van Hal.

Beluister alle interviews in zijn geheel in De Neije Krant Podcast. Dat kan via alle bekende podcastproviders en in de rubriek Podcast op inmill.nl.

Deze keer een gesprek met Marietje van Kempen – Cuppen en haar dochter Marianne van Hal – van Kempen. Marietje is geboren en getogen aan de Zeelandseweg in Langenboom en kwam door haar huwelijk met Tiny van Kempen in Mill terecht, beiden bekenden in het Millse carnavalsleven. Maar al voor er echt carnaval gevierd werd in Mill hadden zij een voorliefde voor dat feest: “Tiny en ik gingen verkleed naar café van Houtum (aan de Beerseweg, red.) maar daar was helemaal niemand. We hebben daar even gezeten en dachten: er komen zo nog wel meer mensen. Maar er kwam niemand.” Marietje herinnert zich nog dat men toen samen met Nol en Miet van Zwam naar Venlo vertrok om daar carnaval te vieren. Maar daar kwam men in de cel terecht. “Wij hadden onze auto geparkeerd en een auto die later langs ons kwam staan, had schade aan zijn auto. Daarvan gaf de eigenaar van die andere auto ons (onterecht) de schuld en wij moesten met de politie mee. We zongen achter de politie aan en hebben ook in de cel nog zitten zingen. Na anderhalf uur of zo mochten we er weer uit, maar toen was wat we wilden zien in Venlo al afgelopen.” 

In 1971 werden Tiny en Marietje gevraagd als prinsenpaar van ’t Germelaand. “Tot dat moment vierden we wel carnaval, maar waren we niet actief met organiseren. Vanaf het moment dat Tiny prins werd, was hij niet meer te houwen. Alle vrije tijd die hij had, stak hij in carnaval.” In die tijd was ook net de Federatie Carnaval Mill opgericht om van alle losse carnavalsverenigingen en activiteiten een geheel te maken. “Alle avonden was Tiny met carnaval bezig. Toen moest ook nog bedacht worden hoe het allemaal ging. Vooral de optocht was echt helemaal zijn ding.” Marietje vertelt dat Tiny alle buurtschappen af ging om deel te nemen aan een gezamenlijke carnavalsoptocht. Marietje was een van de initiatiefnemers van de carnavalsmis. De pastoor was daar destijds eigenlijk geen voorstander van, maar kapelaan Frederiks zorgde ervoor dat er toch een carnavalsmis kwam. 

Het carnavalsgevoel had Marietje van geen vreemden. “Ons vader en moeder waren zo’n beetje de eersten die zich verkleedden. Samen met Harrie van der Linden en zijn vrouw reden ze op een boerenkar door Langenboom.” 

Ook Marianne werd al op jonge leeftijd besmet met het carnavalvirus: “Ze hebben voor mij een dansmariekepakje gemaakt. Ik kon dan tussen de dansmariekes van de Foekepot gaan staan en dan hoefden ze geen oppas te regelen. Vanaf mijn vierde lopen we met de optocht mee. Ook dit jaar doen onze Maarten en ik dat met een hele groep.” Marietje nam samen met de Klungels diverse malen deel aan de pronkzittingen en ook dat virus kreeg Marianne te pakken. “Eerst als dansmarieke; je stond toen nog tijdens optredens op het podium achter de optredende artiesten. Daarna traden we op als Millse Derkes, dat waren de dochters van de Klungels.” Daarna werden het de Millse Derkes en Co en vervolgens de Bravro’s, maar sinds enkele jaren staat Marianne ook solo als Mien Debuut op het podium. “Bij de Bravro’s viel een keer de muziek uit en toen heb ik 10 minuten onvoorbereid staan praten. Ik dacht: als me dit zo lukt, dan moet het voorbereid ook lukken.” En dat bleek inderdaad het geval te zijn, want voor de derde keer bracht Marianne dit jaar een mooie buut op de planken.  

In het interview vertelt Marietje ook over de wijze waarop zij Tiny leerde kennen tijdens de kermis in Sint Hubert. Dat en meer is te horen in De Neije Krant Podcast. Te beluisteren via je favoriete podcast-app en in de rubriek Podcast op inmill.nl. Techniek van deze opname was in handen van Thijs van den Heuvel en interview werd gedaan door Corné Kremers.