De meeste carnavalsverenigingen hebben aangekondigd dat er witte rook is. Dat betekent dat er een nieuw prinsenpaar is gevonden. Ze kondigen dit wel aan, maar de identiteit van de prins, prinses, nar of narrin en het jongkerpaar moet geheim blijven tot het uitkomen op 9 november.

Maar die witte rook is voor de prinsenspeurders juist het signaal om op jacht te gaan naar de carnavalshoogheden. Zo ontstaat een strijd of juist samenspel tussen speurders en vereniging.

Geschiedenis

Het speuren is zo oud als er carnaval gevierd wordt in de regio. Vroeger moesten de speurders zelf op jacht en lagen ze ’s avonds in de heg bij een verdacht prinsenpaar, op zoek naar verdachte activiteiten. Maar sinds enkele tientallen jaren worden de speurders op het juiste spoor (of een dwaalspoor) geholpen door de verenigingen met aanwijzingen. Uiteraard zijn de aanwijzingen ook bedoeld voor het gehele publiek, zodat zij ook mee kunnen doen met de prinsenjacht.

Ook in het verspreidingsgebied van De Neije Krant wordt vanaf volgende week weer fanatiek gespeurd. Zowel in het Klottenriek, Bokkenriek, Verkuskopperiek als het Germelaand gaan de speurders weer op pad. Iedere zaterdagmiddag delen ze via live.prinsenspeuren.nl hun mening en worden verdachte personen geïnterviewd. Dit gebeurt allemaal vanuit De Basis in Sint Hubert, waar de Sint Hubertse speurders OhOh Zeuven hun caravan hebben gestald. Vanaf 14.00 uur start de uitzending, die voor iedereen te volgen is op live.prinsenspeuren.nl. Ook is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen bij de caravan en bij de Basis. 

Ieder op zijn eigen manier

In ieder dorp wordt op een eigen manier gespeurd. Bij de Klotstèkers gaan Johann, Mieke, Simone, Tom, Jan, Ian, Fleur, Rudy, Mike, Angela, Stan en Sanne dit jaar speuren. Ze maken daarbij gebruik van social media om zo veel mogelijk mensen bij hun speurtocht te betrekken. Zo hopen ze prins en nar vóór 9 november te kunnen ontmaskeren.

OhOh Zeuven pakt het anders aan. Anja, Patricia, Anke, Rianda, Kayleigh, Sien, Joris en Jen gaan door de week actief op zoek in het dorp om, bijvoorbeeld in de kantine van het Breexsel mensen aan de tand te voelen. Uiteraard is er ook een belangrijke rol weggelegd voor de caravan, waar veel mensen uit het dorp op zaterdag langs komen om aan de tand gevoeld te worden door de leden van OhOh Zeuven. Naast prinsenpaar en nar is OhOh Zeuven ook nieuwsgierig naar het nieuwe boerenpaar.

In Langenboom plaatsen ‘The Speurders’, oftewel Emy, Nathalie, Wendy, Cas, Mark en Pascal vaandels in de tuin van verdachte personen. In Mill gaan Bas, Ko, Gijs en Martin aan de slag met de aanwijzingen, die met veel zorg door de prinsenbegeleidingscommissie in elkaar zijn gezet. Ook zij betrekken zo veel mogelijk mensen bij hun speurtocht.

Uitzendingen

In totaal zijn er drie uitzendingen, op 26 oktober, en op 2 en 9 november. Ze beginnen om 14.00 uur en zijn te volgen op live.prinsenspeuren.nl. Om 14.00 uur wordt het spits afgebeten door OhOh Zeuven. Om 15.00 uur is het dan de beurt aan ‘The Speurders’. Vervolgens zijn om 16.00 uur de speurders van De Germen aan de beurt, om om 17.00 uur het stokje door te geven aan de Klotstèkers. Uiteraard zijn belangstellenden  welkom bij De Basis in Sint Hubert. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen aan de speurtocht naar de nieuwe hoogheden.