Door Marieke Roijendijk en Lieke van Dooren - Met een klein schriftje waarin het draaiboek van de allereerste boerenbruiloft in 1979 beschreven staat, nog met typemachine uitgewerkt, zitten Bert Jacobs, initiatiefnemer van de boerenbruiloft, en Paul Sweens, initiatiefnemer van d’Auwe Kant, aan tafel.
Koos Nabuurs, voorzitter van de huidige boerencommissie, is ook aangesloten. Fotoalbums, trouwpenningen en het allereerste trouwboekje worden trots getoond. Vol passie tonen zij hun herinneringen aan 40 jaar boerenbruiloft.
Bert startte in 1977 met de allereerste voorbereidingen voor de boerenbruiloft in Mill. De archiefdienst in Tilburg diende als informatiebank over gebruiken en gewoontes bij bruiloften tussen 1600 en 1700. Twee jaar lang verzamelde hij stukjes geschiedenis waarmee hij uiteindelijk naar de Wielwaajers stapte om het eerste ja-woord in ontvangst te nemen.
Met belhamels, getuigen, een veldwachter en andere betrokkenen hadden Bert en zijn vrouw Lieske hun handen vol aan de organisatie van de boerenbruiloft. De zoon en dochter van de familie Jacobs waren tijdens de bruiloft dragers van de trouwpenning en het trouwboekje. Bruiloftsgasten werden tot op het laatste moment in spanning gehouden: Ties en Anna werden pas op de dag zelf onthuld. “De voorzitter van het buurtschap werd ingelicht, van: “ uit jouw buurt komen ze,” vertelt Bert. “De mensen waren toch nieuwsgierig, dus voor de stoep van het gemeentehuis was het altijd druk”.
Zo’n zeven jaar geleden nam Stichting Carnaval Mill de organisatie over. Inmiddels treedt Koos Nabuurs voor het vierde jaar op als voorzitter, nadat hij het stokje overnam van Corrie Toonen. “Carnaval is traditie en de boerenbruiloft hoort daar ook bij,” vertelt de voorzitter. Waar de boerenbruiloft 40 jaar geleden bedoeld was om een stille maandag tijdens de carnaval invulling te geven, wordt er nu vooral een stukje historie en traditie gebracht. De invulling van de boerenbruiloft is de laatste jaren wel wat veranderd. De koe, als bruidsschat aan de bruidegom, wordt sinds 2011 niet meer overhandigd. Vroeger gingen Ties en Anna hun trouwerij in wel dertien kroegen vieren en met een bakfiets werd het traditionele krentenbrood van 2,5 meter lang naar bewoners van het bejaardenhuis gebracht.
Gasten van de boerenbruiloft kunnen ondanks de veranderingen nog steeds de traditionele kenmerken van de boerenbruiloft terugvinden. “Vroeger zette iedereen zijn handtekening in het trouwboekje, dat zien we nu in de vorm van de fotohoek bij binnenkomst,” vertelt Koos. “Het krentenbrood bieden we op de dag zelf nog steeds aan bij ontvangst van de gasten. Zo blijven de tradities bestaan, maar sluiten ze aan bij de beleving van nu.” Paul vult aan: “De bonte koe zien we ook nog buiten staan. Dat heeft toch nog traditie, maar dan in een ander jasje gegoten.” Ties en Anna, de namen van het boerenbruidspaar, is een traditie die zal blijven bestaan. Afgeleid van Tijn en Annelies Lamers, het allereerste bruidspaar, zijn de namen 40 jaar geleden gevestigd.
Paul Sweens richtte een aantal jaar geleden d’Auwe Kant op, een club van oud-boerenparen, herkenbaar aan de miniatuurklompen en -poffers op hun kleding. De club komt nog regelmatig bij elkaar om terug te blikken op memorabele momenten en acteert nog vaak als brug tussen commissie en oud-boerenparen. Bert en Paul kijken terug op gekke, mooie en bijzondere momenten van de afgelopen 40 jaar. “Het bruidspaar van 1980, Francien Hendriks en Jack Rooijakkers, die kenden elkaar vooraf niet. Drie jaar later zijn ze getrouwd,” is één van de bijzondere herinneringen die de heren ophalen. “We hebben ook ooit een boerenpaar gehad dat getrouwd is op diezelfde dag,” vult Bert aan. “Paul Toonen had vooraf al gezegd: ik wil best boerenpaar worden, maar dan trouw ik ook echt op die dag.” Hij lacht trots: “Nou, dat hebben we geregeld.”
Benieuwd naar de veertigste Ties en Anna? Aanstaande zaterdag 25 november wordt het veertigste boerenbruidspaar in Myllesweerd onthuld en op 12 februari 2018 worden zij in de onecht verbonden.