In de regio werken gemeenten al enkele jaren in de volle breedte samen aan de transitie van de landbouw. Het gaat dan bijvoorbeeld over varkenshouderij, mest, gezondheid, vrijkomende agrarische gebouwen, duurzame energie.

In dat verband vergaderen we vaak op een locatie waar we letterlijk in contact komen met bedrijven uit de sector. We zien zo allerlei creatieve voorbeelden van bedrijven die hun eigen transitie doormaken of zoekende zijn. De eigenaar van de locatie krijgt dan een half uur de tijd om zijn verhaal te doen, waarna we nog enkele uren stevig vergaderen. Na afloop van de vergadering kunnen de liefhebbers nog gebruik maken van een rondleiding over het betreffende bedrijf.

Peka Kroef

Afgelopen vrijdag waren we te gast bij Peka Kroef, een familiebedrijf in Odiliapeel dat al bijna 50 jaar bestaat en waar jaarlijks 180.000 ton aardappelen worden verwerkt tot 110.000 ton eindproducten voor grootkeukens en supermarkten (koelverse aardappelen en aardappelspecialiteiten zoals bijvoorbeeld de aluminium ovenschaaltjes die u in de supermarkt tegenkomt).

Even wat cijfers waar ik van onder de indruk was:

  • Meer dan 200 boeren, vooral in Zuidoost-Nederland, maar ook net over de grenzen van België en Duitsland, telen de aardappelen.
  • Deze worden door ruim 300 medewerkers (in vaste dienst), in 3 ploegen 24/7 omgezet in eindproducten.
  • Ze leveren hun producten aan, aan 15 Europese landen waarvan bijna tweederde in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.
  • Op dit moment hebben ze drie bedrijfslocaties, in Asten, in Venray en de hoofdvestiging in Odiliapeel. Binnenkort willen ze die hoofdvestiging flink gaan uitbreiden om Asten en Venray te kunnen verhuizen naar de hoofdlocatie. De werkgelegenheid in onze regio zal hierdoor toenemen.
  • Wat betreft logistiek wil men binnenkort een nieuwe weg aanleggen, rechtstreeks op de N264, zodat de verkeersoverlast in de omgeving wordt weggenomen.

Duurzaamheid

Ik was echter nog het meest van onder de indruk van de prestaties op het gebied van duurzaamheid en circulaire productie. Ze produceren ruim 50% van hun warmte uit verbranding van grof tuinafval en snoeihout van de gemeenten Bernheze, Oss, Meierijstad (deels) en Uden. De rest nog met aardgas. Hierdoor besparen ze 7000 miljoen m3 aardgas (evenveel als het verbruik van 4500 gezinnen). Daarnaast produceren ze nog eens 2,2 miljoen m3 biogas uit de eigen afvalstromen van hun waterzuivering. Zo’n 100.000 m3 water wordt hergebruikt in het productieproces. Op dit moment wordt een eigen warmtenet aangelegd waarmee ze straks hun kantoren gaan verwarmen, maar ook voor bijv. schoonmaak en luchtbehandeling. Als dat over enkele maanden in de bedrijf gaat heeft Peka Kroef sinds hun peiljaar 2012 maar liefst 81% CO2 uitstoot weten te beperken. Indrukwekkend en inspirerend!

Heel terecht kregen ze begin deze maand van Waterschap Aa en Maas de ‘Groen-Blauwe Handdruk’ een aanmoedigingsprijs voor duurzame initiatieven.

Wethouder Jos van den Boogaart