Dat men veel drinkt met de carnaval is algemeen bekend, maar eigenlijk is Carnaval (ook wel 'Vastenavond' - vooravond van het vasten) een echt eetfestijn. Omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.
De herkomst kan met redelijke zekerheid worden herleid van de Latijnse uitdrukking Carne, vale, dat vertaald naar het Nederlands zoveel betekent als “Vaarwel, vlees”. Dit werd een soort ritueel om de vastentijd in te luiden. Op de dinsdag werd alles wat maar vet was opgegeten zodat het niet kon bederven in de vaste tijd. Dit noemen we dan ook al jaren de “vette dinsdag”.
Hoeveel verschillen er ook bestaan in de klassieke Brabantse en Limburgse carnavalskeukens, een overeenkomst is er wel: "Het zijn allemaal goedkope gerechten die goed vullen. Ze werden geacht een goede bodem' in de maag te leggen voordat je het op een drinken zette.
Ook letterlijk vet eten uit de frituur is een typisch carnavals gerecht, denk aan de Heerlijke Millse nonnevotte. Men dacht dat het vet de alcohol min of meer zou neutraliseren. Het klopt wel dat die goede bodem' in de maag ervoor zorgt dat je je minder dronken voelt, maar het alcoholpercentage in het bloed blijft hetzelfde.' Maar ze zijn wel erg lekker.
Alaaf!
Emil Minten en Hans van der Steijn
Smaakmakers Mill
Carnaval soep
Ingrediënten 8 personen
- 500 gr. rundergehakt (balletjes van draaien)
- 2 flinke uien
- 1 rode paprika, 1 groene paprika,1 gele paprika
- 1 prei
- 1 blik witte bonen in tomatensaus
- 4-5 maggi blokjes (rundvlees)
- 1 pak tomatensap, 1 liter
- 1 liter water
- Bruine suiker
- Sambal, optie
Bereidingswijze
Gehaktballetjes aanbakken, uien mee fruiten en de paprika en de prei.
In een grote soeppan de tomaten sap en water gieten, bouillonblokken toevoegen en daarop de witte bonen in tomatensaus.
Als de groenten aangefruit zijn deze in de soeppan doen en dit alles nog een minuut of 10 op klein vuur laten staan. Door de warmte garen de groenten nog wel na.
Het lekkerst is natuurlijk als de soep een dag van te voren klaargemaakt wordt, dan kan de smaak lekker doortrekken.
Zelf toevoeging van peper en zout en eventueel een schep bruine suiker mocht hij te zuur zijn.
Voor een pittige smaak een klein beetje sambal.