De vakantietijd is weer voorbij, de scholen zijn weer begonnen. U heeft de spandoeken, die oproepen om extra voorzichtig te zijn in het verkeer, hopelijk weer zien hangen.

Er zijn immers weer kinderen die voor het eerst naar school gaan en nog weinig ervaring hebben met de drukte ‘s morgens en ‘s middags op de schoolroute.

Warm

De zomer heeft dit jaar wederom records gebroken. Vorig jaar was de droogste zomer ooit en dit jaar lijkt het qua droogte de zomer van vorig jaar te evenaren. Qua temperatuur schrijven we een nieuw hitterecord van 41 graden in de boeken. Daar zijn we duidelijk niet aan gewend in ons kikkerlandje. Nooit eerder veroorzaakte de hitte in Nederland zo’n groot aantal extra doden, waarvan veel tachtigplussers. Ook dat is iets waar je extra over gaat nadenken als je dit koppelt aan de klimaatverandering. Niet alleen de natuur heeft er veel onder te leiden, ook de mensen! En ook de boeren moesten alle zeilen bijzetten om het stalklimaat acceptabel te houden en de gewassen op het land niet te laten verdrogen.

Ook de gemeente had het er druk mee. Vele bomen hadden ook extra water nodig en op enkele plekken werd de kleeflaag op het asfalt zo vloeibaar dat deze tussen de kiezelsteentjes omhoog kwam en aan de banden van de weggebruikers bleef plakken. Met wat noodmaatregelen hebben we de overlast proberen te beperken, maar het stelt ons ook weer voor nieuwe uitdagingen.

Tornado in Langenboom

Op 25 augustus was het voor de 62e keer Brabantsedag in Heeze. Dit is een prachtig theaterspektakel dat zich in een lange stoet door de straten van Heeze beweegt en dat wordt opgevoerd door 16 verschillende vriendengroepen van tussen 80 en 300 deelnemers. Tel daar alle vrijwilligers bij op die achter de schermen meehelpen en je komt tot de conclusie dat maar liefst 30% van de inwoners van Heeze bij dit evenement betrokken is. Petje af!

Dit jaar was het thema “Wat beweegt Brabanders”. Vriendengroep “Ge wit ut oit noit nie” koos als onderwerp voor de tornado die in 1925 in Langenboom enorme schade veroorzaakte en het ramptoerisme dat daar het vervolg op was. Volgens de verhalen zou dit ramptoerisme zowaar tot de eerste echte file in Brabant hebben geleid. Op de voorafgaande woensdagavond mocht ik samen onze gemeentesecretaris Jean-Paul Ruyters alvast komen kijken bij de bouw van de wagen en het oefenen van de loopgroep. In een indrukwekkende grote tent was de bouwploeg hard aan het werk met de wagen. Deze tent stond op de parkeerplaats van de lokale korfbalclub en wordt elk jaar opgebouwd als de competitie eindigt en volgende week weer afgebroken als de eerste wedstrijden weer beginnen. De kantine deed dienst voor overleg, catering en sanitair, terwijl op het sportveld het toneelspel werd geoefend dat door de deelnemers tijdens de theater-parade (zo noemt men daar de optocht) zou worden opgevoerd. Deze vriendengroep bestaat uit maar liefst 155 personen en een serieus strenge regisseur liet er geen misverstand over bestaan welke kwaliteit hij met de groep wilde bereiken.

Het resultaat mocht er zijn: De eerste prijs! Het publiek, maar ook de kijkers van Omroep Brabant weten nu dankzij de Brabantsedag en “Ge wit ut oit noit nie” wat er in 1925 is gebeurd in Langenboom.

Jos van den Boogaart